Mai mulți senatori PNL, și unul de la PSD, au inițiat un proiect de lege care prevede acordarea unei zi libere, plătite, anumitor angajați din România. Este vorba despre cei care își sărbătoresc ziua de naștere. 

Proiectul de lege vine în completarea articolului 139 din Legea nr. 53/2002. Propunerea legislativă a fost inițiată de 19 senatori PNL și unul de la PSD. Dacă acest proiect va fi adoptat de Parlament, el va ajunge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis. După ce va apărea în Monitorul Oficial va fi lege.  

Proiect: Încă o zi liberă pentru români

În expunerea de motive, politicienii susțin că această zi liberă plătită va contribui la motivarea angajaților, indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea, la stat sau privat. 

„În cadrul oricărei entităţi – instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Complet neașteptat! Românii ar putea avea o nouă zi liberă plătită. Motivul este uimitor Pexels

De asemenea, parlamentarii au mai scris în proiect că românii vor avea posibilitatea de a achiziționa servicii turistice pentru a petrece acest eveniment într-o altă localitate. În acest context, se va contribui la încasările, din taxe și impozite, la bugetul de stat sau local. 

Ce spun politicienii

Senatorii au mai punctat că ziua de naștere este un eveniment anual, în viața fiecărui salariat. De aceea, acesta trebuie să își petreacă această zi fix așa cum își dorește, împreună cu prietenii, singur, sau cu familia. 

Pentru a-și susține proiectul, inițiatorii au mai explicat că salariații de la noi din țară au fost pe primul loc din Uniunea Europeană la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020.  

Proiectul de lege va fi dezbătut la Senat, iar ulterior va ajunge la Camera Deputaților, asta dacă va fi adoptat de senatori. Deputații vor fi cei care vor lua decizia finală.