Reclamă
Reclamă

Într-un weekend plin de festivaluri în toată țara, la Cluj-Napoca a avut loc competiția de jazz organizată de Jazz in the Park. Evenimentul desfășurat în Parcul Central a pus accent pe talent, descoperire și pe spiritul civic al comunității, dornice să susțină trupe noi.

Eforturile pentru organizarea acestui festival-concurs au început acum mai bine de șase luni. La începutul anului, echipa Jazz in the Park a lansat un apel mondial care a atras 246 de aplicanți din 39 de țări. După trei săptămâni de ascultări și dezbateri, juriul a selectat 13 finaliști din 9 țări europene, inclusiv 3 din România. Organizarea festivalului a fost un succes, atrăgând zeci de mii de participanți, amintindu-ne de ediția din 2019, când Jazz in the Park a câștigat premiul Best Small Festival in Europe.

Ediția din acest an a fost câștigată de francezii de la Daoud, o trupă care a impresionat publicul încă de la primele acorduri. Ei au câștigat un premiu de 5.000 EUR și invitația de a concerta la festivalul Jazz in the Park din 30 august – 1 septembrie, care va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Reclamă

Celelalte premii au fost:

  • Locul II – Lyder Røed Quintet (NO), care va primi 3.000 EUR.
  • Locul III – Berlinezii de la Magro (DE), o trupă care face puntea dintre muzica electronică și jazz.
  • Premiul publicului – Zouratié Koné Trio (BE), care au încântat tot parcul cu sunetele lor africane, au primit 1.000 EUR.
  • Cea mai bună trupă românească: Nonconformist Anthology din Timișoara, au câștigat 1.000 EUR.
  • Cea mai bună compoziție: trupa ucraineană Jazz Family Trio ”Shekband”, o familie de 3 frați, care au fost poate cea mai pasionată trupă din concurs.

Au existat încă 5 mențiuni oferite unor muzicieni care s-au remarcat: toboșarul trupei Abel Marton Cosmic band, basistul trupei Zouratié Koné Trio, tânăra pianistă de la Shekband, clarinetistul trupei Nonconformist Anthology și, într-un gest spontan, juriul a decis să ofere o mențiune de încurajare trupei David Luca Quartet. Fiecare mențiune constă într-un premiu de 500 EUR.

Pe lângă trupele din concurs, pe scenele din parc au urcat și invitați speciali de marcă: Roberto Fonseca Group, Elena Mîndru Quintet și câștigătorii concursului de anul trecut, polonezii de la Klawo!

Jazz in the Park este un festival al muzicii și al comunității, susținut de BRD Groupe Societe Generale și DIGI. Urmează festivalul Jazz in the Park, ediția a XII-a, eveniment ce va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro