Companiile chineze intenţionează să ceară autorităţilor de la Beijing să demareze o investigaţie asupra importurilor de anumite produse lactate din Uniunea Europeană, a informat sâmbătă publicaţia oficială Global Times, citând surse din interiorul industriei, transmite Reuters şi preluat de Agerpres.

Potrivit datelor publicate de Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene, în anul 2023 blocul comunitar a exportat spre China produse lactate în valoare de 1,7 miliarde de euro, în scădere faţă de exporturile în valoare de două miliarde de euro din 2022.

Articolul publicat sâmbătă pe reţeaua X, în care nu sunt oferite alte detalii, vine într-un moment în care tensiunile comerciale între UE şi China se intensifică iar Comisia Europeană a demarat mai multe investigaţii asupra importurilor din China pentru a-i proteja pe producătorii europeni.

În luna ianuarie, China a demarat o investigaţie asupra importurilor de coniac din UE. În replică, Uniunea Europeană a demarat, în luna mai, o investigaţie asupra produselor laminate din oţel provenite din China. De asemenea, Comisia Europeană investighează vehiculele electrice produse în China, anchetă care este aşteptată să se finalizeze cu taxe vamale suplimentare.