Compania de Apă Buzău începe anul 2025 cu cel mai ridicat tarif din țară pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, stabilit la 10,06 lei/mc, fără TVA. Această poziție a fost confirmată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), care a aprobat noile tarife la 1 ianuarie 2025.
În aceeași dată, Compania de Apă Buzău practică tarife de 6,95 lei/mc pentru canalizare și canalizare-epurare, fără TVA. Economistul Dragomir Văsii explică creșterea tarifară ca rezultat al unei strategii începute în 2021, reflectată acum și de inflația ridicată, influențând semnificativ prețurile. ‘Este o politică tarifară începută în anul 2021 şi anul acesta este ultimul în care se aplică procentul de creștere’, a declarat Văsii.
Operatorul regional din Bacău aplică un tarif de 9,88 lei/mc pentru apa potabilă, iar companiile din Brăila, Prahova și Vaslui urmează cu prețuri de 9,66 lei/mc, toate calculate fără TVA. Aceste tarife au crescut în contextul inflației și investițiilor cofinanțate din fonduri europene.
În contrast, operatorul Aquatorontal SRL din Timiș percepe cel mai mic tarif de 3,52 lei/mc pentru apa potabilă. Diferențele de preț sunt explicate prin tehnologiile folosite, care variază de la un sistem de pompare simplu la multiple etape de pompare aplicate de Compania de Apă Buzău, crescând astfel costurile. ‘Cheltuielile din spate, acestea ridică preţul’, a explicat Dragomir Văsii.
Cu un an în urmă, în ianuarie 2024, Compania de Apă Buzău avea deja cel mai ridicat tarif, fiind de 9,30 lei/mc. Strategia de preț aplicată între 2020-2025 a vizat susținerea financiară a unor investiții majore, iar inflația continuă să fie un factor determinant în structurarea tarifelor actuale și viitoare.