Compania Blue Air A reușit să câștige procesul deschis împotriva Autorității pentru Protecția Consumatorilor.

Acesta a fost în urmă cu un an. La baza procesului a stat o amendă pe care ane pe ce acordat-o companiei de zbor. Motivul principal în acest sens a fost anularea mai multor zboruri. În urma primirii amenzi uriașe Blue Air a contestat decizia.

Compania Blue Air a câștigat procesul cu ANPC

În urmă cu un an de zile el a dat startul procesului dintre cele două structuri. Compania de zbor Blue Air contesta atunci hotărârea ANPC de a acorda o amendă uriașă. Aceasta se ridica la suma de 2 milioane € fiind acordată pentru anularea unor zboruri care au produs nemulțumire în rândul călătorilor. În urma îndelungului proces, judecătorii au decis că amenda să fie redusă la 100 de mii de lei.

Sursa: Social Media

„Respinge excepţia inadmisibilităţii invocată de intimată prin întâmpinare ca neîntemeiată.Admite în parte plângerea contraventională formulată de petenta BLUE AIR AVIATION S.A. în contradictoriu cu intimată AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR. Anulează în parte Procesul-verbal de constatare a contravenției seria ANPC nr. 935562 din data de 14.06.2022, precum şi Raportul de analiză şi stabilire a sancţiunii nr. 04 emis de intimată la data de 12.07.2022.”, au arătat judecătorii.

Blue Air a primit astfel în urma judecării cazului o amendă de 200 de ori mai mică decât cea acordată inițial.

„Dispune sancționarea contravențională a petentei cu amendă în cuantum de 100.000 lei pentru fapta prevăzută de art. 6 alin. (1) lit. b), c) si d) din Legea nr. 363/2007 reţinută în sarcina acesteia, că urmare a aplicării legii contravenţionale mai favorabile şi înlătură măsura complementară a restituirii contravalorii serviciilor anulate şi a compensaţiilor aferente în termen de maxim 10 zile conform art. 12 ind. 1 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 363/2007, ca urmare a aplicării legii contravenţionale mai favorabile, menţînând măsura propusă de încetare a practicii incorecte că legală şi temeinică.

Constată suspendată executarea sancţiunii dispuse în conformitate cu art. 32 alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. „, arată constatările în urma procesului.

Blue Air a primit o amendă de 2 milioane de euro

ANPC a desfășurat un control la sediul companiei de zbor în luna iunie 2022. Totul după mai multe sesizări depuse de consumatori nemulțumiți de anularea anumitor zboruri. Mai exact la mijloc ar fi fost vorba de peste 11000 de astfel de zboruri anulate. Conform instituției de control, pentru acestea, călătorii au achitat 66.585.967,68 lei. Luând în calcul aceste aspecte inspectorii au decis să amendeze compania Blue Air cu uriașa suma de 2 milioane €. Deja aflat într-o situație delicată din punct de vedere financiar, compania a decis să achite suma și să ajungă în fața judecătorilor cu acest caz.