Comoară rară localizată de un bărbat din Dolj. În urma descoperirii, au fost scoase la suprafață obiecte care indică date importante din istoria noastră. De altfel, acestea completează și tezaurul monetar al României
Comoară rară, la câțiva zeci de centimetri sub pământ
Un bărbat din Dolj a făcut cea mai mare descoperire de acest gen din ultimii 60 de ani. Acesta a scos la suprafață o comoară rară care indică informații prețioase despre trecutul poporului nostru. Este vorba despre un număr de peste 1000 de monede romane. Fabricate integral din argint, acestea au fost găsite într-o localitate din Dolj.
Specialiștii au apreciat că această comoară rară reprezintă cel mai mare tezaur monetar din ultimii 60 de ani din țara noastră.
Tezaurul conține 1168 de piese din argint care au fost descoperite îngropate în pământ pe raza comunii Drănic.
Cel care a făcut descoperirea uluitoare este un posesor autorizat de detector de metale.
Unde au ajuns banii din argint
O comoară rară precum cea scoasă la suprafață de bărbatul din Dolj nu putea să nu ajungă în proprietatea statului. Astfel, tezaurul monetar a fost deja trimis spre a completa colecția Muzeului Olteniei.
Totuși, acesta nu este cel mai mare tezaur din regiunea respectivă. În urmă peste 60 de ani, a fost descoperit la Bârca un altul, de dimensiuni impresionante. Este vorba despre 1900 de piese.
Descoperirea făcută recent de doljean are în componență monede care datează din a doua jumătate a secolului al lll lea. Piesele din această comoară rară sunt denari imperiali romani și antononieni. Istoricii au concluzionat că acestea ar fi fost îngropate pe vremea lui Filip Arabul. Perioada la care se face referire este anul 245.
Totuși, datele clare legate de aceste monede vor fi scoase la iveală după curățarea lor, spun specialiștii
„Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a explicat Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei,