Comisia Europeană a propus miercuri o reducere obligatorie cu 5% a consumului de energie electrică în orele de vârf pentru a ușura dependența blocului de gazul rusesc.
„Ne confruntăm în continuare cu o nepotrivire profundă între cerere și ofertă de pe piețele de energie”, a declarat reporterilor Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei UE responsabil pentru tranziția ecologică.
Timmermans a dezvăluit detaliile propunerilor Comisiei Europene privind reforma pieței energetice a blocului, pe care Ursula von der Leyen, președintele instituției UE, le-a subliniat deja în discursul său „Starea Uniunii Europene”.
El a acuzat Rusia că „armează energia” și „manipulează piața noastră de energie”.
Acest lucru duce la „facturi de energie din ce în ce mai insuportabile” și „împingând afacerile în pragul colapsului și lăsând familiile să trăiască în frig”, potrivit Timmermans.
Consumul energiei, redus cu 5%
El a subliniat că „situația de dinainte de război cu combustibili fosili ieftini din abundență” nu revine și piețele energetice europene trebuie să se adapteze la o nouă realitate.
Timmermans a explicat că Comisia Europeană propune o reducere obligatorie cu 5% a consumului de energie electrică în orele de vârf, cu scopul de a-l reduce în cele din urmă la 10%.
În acest fel, „evităm să folosim cele mai scumpe centrale electrice pe gaz și scădem prețul energiei”, a mai spus el.
Timmermans a subliniat că blocul a reușit deja să reducă importurile de gaze din Rusia de la 40% la 9% de anul trecut, dar o reducere suplimentară a consumului de gaze „este fundamentală pentru succesul abordării acestei crize energetice” și pentru a face blocul „imun la Șantajul Rusiei.”
Comisia Europeană propune, de asemenea, un plafon temporar de venituri pentru producătorii „inframarginali” de energie electrică care generează energie electrică cu costuri considerabil mai mici, cum ar fi sursele regenerabile, nucleare și lignitul.
Dacă o companie are venituri peste plafonul de 180 EUR (180 USD) pe megawat oră, va fi obligată să plătească profitul suplimentar statelor membre care pot ajuta gospodăriile și întreprinderile.
Potrivit estimărilor organismului executiv al UE, taxa va avea ca rezultat sprijin de peste 140 de miliarde de euro (140 de miliarde de dolari) pentru a atenua consecințele crizei energetice.
UE va cere, de asemenea, o contribuție temporară de solidaritate din partea companiilor de combustibili fosili.
Afacerile din sectoarele de petrol, gaze, cărbune și rafinărie trebuie să plătească un profit care depășește o creștere de 20% față de media profiturilor lor din ultimii trei ani.