"text-align: left;">Comisia pentru sănătate publică din Senat a găzduit conferinţa „Medicina personalizată, o realitate. Potenţialul extraordinar al datelor”

Necesitatea includerii Medicinii Personalizate în Strategia Naţională de Sănătate 2021-2027, precum şi nevoia stabilirii unui cadru legal clar pentru protecţia datelor personale şi înlăturarea barierelor privind folosirea informaţiilor agregate au reprezentat temele centrale ale Conferinţei „Medicina personalizată, o realitate. Potenţialul extraordinar al datelor”, organizat luni, 17.02.2020 de Comisia pentru sănătate publică din Senat, în parteneriat cu Centrul pentru inovaţie în medicină.

„Considerăm că schimbarea de paradigmă privind finanţarea bazată pe rezultate, precum şi crearea infrastructurii necesare pentru buna desfăşurare a medicinii personalizate pentru pacienţii români reprezintă priorităţi absolute pentru toţi factorii implicaţi. Foarte probabil, acesta este drumul cel mai eficient de a scădea acel decalaj la care asistăm de foarte mult timp în medicina mondială”, a afirmat preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Laszlo Attila.

Diagnosticul de precizie, noile medicamente ţintite, precum şi tehnologiile medicale digitale sunt considerate, în epoca actuală, fundaţia medicinei personalizate. Îngrijirile de sănătate care se bazează pe date au potenţialul de a transforma sistemele de sănătate, de a le mări sustenabilitatea şi de a îmbunătăţi rezultatele pentru pacienţi.

Acţiunile necesare pentru perioada următoare, identificate în timpul lucrărilor conferinţei, sunt legate de crearea de registre interoperabile la nivel naţional, crearea de sisteme de date interconectate, prin legarea registrelor naţionale la alte surse de date, precum şi dezvoltarea planurilor naţionale, în strânsă colaborare cu lumea medicală, pacienţii şi industria.