Comisia Europeană a propus, marți, prelungirea cu un an, până pe 4 martie 2026, a protecției acordate refugiaților ucraineni în Uniunea Europeană. Măsura va fi discutată, joi, de miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii, care se întâlnesc în Luxemburg. Propunerea Comisiei va fi aprobată cu această ocazie.
Din martie 2022, ucrainenii care se refugiază din cauza războiului declanșat de invazia rusească în țara lor beneficiază de un statut care le permite șederea în UE, cu drept de muncă și de acces la ajutoarele sociale. În prezent, sunt 4,2 milioane de astfel de cazuri.
UE a activat directiva privind protecția temporară pe 4 martie 2022, la o săptămână după ce forțele ruse au invadat teritoriul ucrainean. A fost pentru prima dată când s-a aplicat actul normativ respectiv, existent din 2001.
Dintre țările membre ale Uniunii, Germania găzduiește cei mai mulți refugiați ucraineni – peste 1,2 milioane. Urmează Polonia, cu aproape un milion, și Cehia, cu aproape 400.000.
Comisia a reținut că „având în vedere atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile și vitale din toată Ucraina, condițiile de revenire în țară a persoanelor nu sunt încă sigure și durabile, iar motivele din care a fost introdusă protecția temporară persistă și aceasta ar trebui prelungită cu încă un an”.
Armata ucraineană face eforturi să mențină linia frontului, iar loviturile aeriene ale rușilor au produs distrugeri de mare amploare în rețeaua energetică a Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, marți, că bombardamentele rusești împotriva infrastructurii energetice au înjumătățit producția de energie electrică a Ucrainei, față de nivelul din iarna trecută.
Trupele ucrainene resimt de câteva luni insuficiența efectivelor și a munițiilor, în contextul mobilizării mai dificile și a întârzierii livrărilor de armament occidental.
La sfârșitul lui aprilie, Polonia și Lituania s-au oferit să ajute Ucraina la repatrierea bărbaților cu vârste care îi fac apți de înrolare, imediat după ce Ucraina a decis să nu mai acorde servicii consulare categoriei respective de cetățeni.