Reclamă

Comisia Europeană a anunțat noi măsuri pentru sprijinirea țărilor membre ale Uniunii Europene afectate de dezastre climatice, inclusiv România. Conform unui comunicat transmis de Executivul comunitar, propunerile vizează modificarea a trei regulamente importante ale UE pentru a asigura mobilizarea rapidă a fondurilor necesare redresării.

Schimbările vor afecta Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune (FC) și Fondul social european Plus (FSE+) pentru perioada de programare 2021-2027, precum și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) pentru perioada 2014-2022. Acestea vizează să ofere flexibilitate țărilor afectate de inundațiile și incendiile recente, cum ar fi România și alte șase state membre.

Propunerile permit reproiectarea a aproximativ 18 miliarde euro, dintre care 17,7 miliarde euro provin din fondurile politicii de coeziune și 588 de milioane euro din FEADR, pentru susținerea față de efectele dezastrelor climatice. În plus, statele membre vor beneficia de o suplimentare de 30% din prefinanțare și de posibilitatea de a primi finanțare 100% UE pentru măsurile urgente, fără obligativitatea unei cofinanțări naționale.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aceste măsuri se adresează oamenilor și regiunilor afectate: „Propunerile de astăzi arată că ne îndeplinim aceste promisiuni: prin injectarea de lichidități prin creșterea prefinanțării și a cofinanțării fondurilor UE, facem o diferență reală pentru oamenii și regiunile care sunt grav afectate de aceste dezastre.”

Fondurile politicii de coeziune sunt deja folosite în prevenirea și gestionarea dezastrelor climatice, dar prezentele propuneri urmăresc o mai mare flexibilitate în utilizarea fondurilor pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor urgențe de reconstrucție și asistență socială și medicală.

Flexibilitatea propusă va permite, de asemenea, sprijinirea fermierilor și întreprinderilor mici și mijlocii afectate, posibilitatea oferindu-se prin intermediul FEADR – fondurile destinate dezvoltării rurale. Acoperirea financiară se va realiza integral din fondurile UE și va permite intervenții rapide sub formă de sume forfetare pentru a reface potențialul de producție afectat al fermelor și pădurilor. Această propunere urmează să fie examinată prin procedura legislativă obișnuită în Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro