Comisia Europeană propune măsuri pentru reducerea emisiilor și sprijinirea tehnologiilor curate

Data actualizării: 26/02/2025

Comisia Europeană a prezentat miercuri un set de măsuri menite să ajute industriile mari consumatoare de energie să-și reducă emisiile și să stimuleze producția de tehnologii curate, având ca scop impulsionarea creșterii economiei blocului comunitar.

„Astăzi, Europa ia măsuri pentru decarbonizare ca motor al prosperității, al creșterii și al rezilienței. Planul nostru oferă stabilitatea și încrederea de care au nevoie investitorii, deblochează capital, extinde piețele de tehnologii curate, făcând energia mai accesibilă, și asigurând un mediu competitiv, echitabil, unde afacerile pot prospera,” a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Teresa Ribera.

Așa-numitul „plan industrial curat” cuprinde măsuri de scădere a prețurilor la energie, vizând sprijinirea electrificării industriilor mari consumatoare de energie. Cererea pentru tehnologii curate produse în Uniunea Europeană va fi stimulată prin introducerea criteriilor de sustenabilitate în achizițiile publice și private. Conform sursei Agerpres, Comisia Europeană speră ca aceste propuneri să mobilizeze peste 100 de miliarde de euro pentru susținerea producției care protejează mediul în UE.


Ajutoarele de stat, care sunt supuse unor reglementări stricte în Uniune, vor fi simplificate pentru a facilita procesul de decarbonizare a industriei. Companiile europene vor putea astfel să-și agrege cererile pentru materiile prime critice, ceea ce le va permite să cumpere în comun și să obțină condiții și prețuri mai avantajoase de la furnizorii de încredere.

Citește și:

În plus, Comisia Europeană a anunțat că intenționează să prezinte, luna viitoare, măsuri pentru sprijinirea industriei auto din blocul comunitar, iar în această primăvară va lua decizii suplimentare pentru sprijinirea sectoarelor metalelor și oțelului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨