Reclamă

Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea fumatului pe terasele cafenelelor, în stațiile de autobuz și în grădinile zoologice, conform unui proiect de lege obținut de Euronews. Această reglementare ar acoperi și produsele fără nicotină, în încercarea de a proteja publicul de expunerea la fumul de țigară și la aerosoli potențial dăunători.

Planurile, care urmează să fie aprobate de executivul european, extind directivele actuale din 2009, care urmăreau reducerea expunerii la fumul pasiv. Proiectul, aflat încă în fază de modificări, dorește să elimine complet aerosolii din spațiile publice și să abordeze riscurile noilor produse din tutun, inclusiv vape-urile.

Deși aceste directive nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ele oferă un cadru pe care statele membre să îl urmeze pentru a reduce incidența cazurilor de cancer legate de consumul de tutun. Comisia Europeană a raportat că, în primii ani de la implementarea orientărilor din 2009, s-a observat o scădere a expunerii la fumul pasiv.

Noile recomandări includ o varietate de produse emergente precum produsele din tutun încălzit și țigările electronice, indiferent dacă conțin nicotină sau nu. Documentul menționează că aceste produse, prezentate adesea ca alternative mai sigure, continuă să expună persoanele din jur la substanțe chimice prin aerosoli de mâna a doua. „Dovezile privind utilizarea produselor emergente ca ajutor pentru renunțare sunt neconcludente”, se arată în sursa citată.

O preocupare centrală a propunerii este interzicerea fumatului în diverse spații exterioare, ce au fost până acum reglementate individual de statele membre. Spațiile semi-exterioare, cum ar fi terasele, balcoanele și verandele asociate cu restaurante și cafenele, ar fi vizate de noua interdicție. De asemenea, nodurile de transport public și zonele adiacente locurilor de muncă, spitalelor și azilelor de bătrâni ar urma să fie incluse.

Zonele de agrement frecventate de copii, cum sunt locurile de joacă publice, parcurile de distracții, piscinele și grădinile zoologice, precum și instituțiile educaționale de la grădinițe la universități, sunt incluse în lista spațiilor unde fumatul ar putea fi interzis.

Planificată inițial pentru lansare în ianuarie, propunerea Comisiei Europene a suferit întârzieri, ceea ce a provocat îngrijorări privind angajamentul UE față de agenda sa antitutun. De asemenea, o reformă conexă a Directivei UE privind impozitarea tutunului a fost amânată până în 2025, ridicând semne de întrebare dacă industria tutunului ar fi influențat aceste decizii.

Acest demers face parte din Planul Comisiei de Combatere a Cancerului, ce vizează atingerea unei „generații fără tutun” până în 2040, reducerea utilizării tutunului cu 30% până în 2025 și scăderea proporției populației UE care fumează la 5%.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro