Reclamă

Comisia Europeană a anunțat propunerea de a aloca 119,7 milioane de euro din rezerva pentru agricultură pentru susținerea fermierilor din România, Bulgaria, Germania, Estonia și Italia, afectați de fenomene climatice nefavorabile la începutul acestui an. Din suma totală, România ar urma să primească 21,6 milioane de euro, în timp ce Bulgaria 10,9 milioane, Germania 46,5 milioane, Estonia 3,3 milioane și Italia 37,4 milioane de euro, conform datelor comunicate de Executivul comunitar și preluate de Agerpres.

Susținerea financiară este menită să compenseze fermierii pentru pierderile suferite la nivelul producției, dar și a veniturilor, ca urmare a condițiilor meteo excepționale. Sumele oferite reprezintă un sprijin de solidaritate din partea Uniunii Europene și pot fi dublate prin fonduri naționale suplimentare, până la 200% din valoarea acestora.

Planul Comisiei prevede ca, odată adoptate măsurile, autoritățile naționale să distribuie aceste fonduri fermierilor până cel târziu la 30 aprilie 2025. Totodată, statele membre vizate vor trebui să raporteze către Comisia Europeană, până la 31 decembrie 2024, detaliile implementării, criteriile pentru acordarea ajutorului individual, impactul așteptat și nivelul sprijinului național suplimentar. Este necesară asigurarea că măsurile nu distorsionează concurența și nu conduc la supracompensare.

Discuțiile pentru aprobare vor avea loc la reuniunea Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole din 7 octombrie, unde toate statele membre își vor exprima punctul de vedere privind propunerea. De asemenea, se menționează că Comisia Europeană va evalua în continuare și situația fermierilor din alte state membre, care au fost afectați de condiții meteorologice extreme în a doua jumătate a verii, pentru a decide dacă și aceștia vor primi sprijin.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că propunerea de alocare a fondurilor din rezerva pentru agricultură a PAC reprezintă un semn clar de susținere și solidaritate din partea Uniunii Europene pentru fermierii loviți de fenomenele climatice extreme. „Această alocare, care poate fi completată cu până la 200% din fonduri naționale, poate oferi un sprijin semnificativ fermierilor care au suferit daune şi au pierdut venituri. Fermierii noştri nu sunt singuri în lupta împotriva schimbărilor climatice – ei se pot baza pe sprijinul Comisiei Europene pentru a reacţiona la crize, pentru a se adapta la noile provocări şi pentru a proteja viitorul fermelor şi al familiilor lor”, a afirmat comisarul.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro