Reclamă

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va demara o investigație asupra retailerului online Shein din China pentru presupusa încălcare a normelor Uniunii Europene privind protecția consumatorilor, conform agenției DPA. Investigația se va concentra pe posibila încălcare a reglementărilor UE legate de condițiile contractuale incorecte, afișarea eronată a prețurilor și practicile comerciale neloiale, a declarat un oficial al Uniunii Europene.

Autoritățile naționale de protecție a consumatorilor din statele membre ale UE vor desfășura această anchetă sub supravegherea Comisiei Europene. Retailerul Shein a fost deja informat despre această investigație, a precizat Executivul comunitar.

În urmă cu câteva luni, mai exact din iunie 2024, Comisia Europeană a solicitat către Shein informații detaliate despre abordările sale privind combaterea vânzării de produse ilegale, manipularea consumatorilor și trasabilitatea produselor vândute online.

În același timp, un alt retailer chinez, Temu, este investigat din cauza campaniilor false de reduceri, recenziilor fictive și a lipsei de informare corectă a consumatorilor cu privire la drepturile lor legale.

Comisia Europeană a mai anunțat că intenționează să introducă o taxă de manipulare nediscriminatorie pentru articolele de comerț electronic importate direct către consumatorii din UE. Scopul acestei taxe este de a finanța extinderea controalelor vamale asupra produselor ilegale. UE se confruntă cu milioane de colete mici importate zilnic, în special din China, dintre care unele nu respectă normele europene și ar putea reprezenta un pericol pentru consumatori. Sumele colectate din această taxă ar urma să acopere costurile crescute ale supravegherii conformității cu legislația UE, specifică Comisia într-un comunicat.

Anul trecut, piața UE a primit aproximativ 4,6 miliarde de trimiteri cu valoare mică, adică bunuri cu o valoare sub 150 de euro, echivalentul a 12 milioane de colete zilnice. Acest volum dublu față de 2023 și triplu față de 2022 indică o creștere considerabilă. Adesea, aceste bunuri nu se conformează regulilor europene și pot provoca daune consumatorilor.

În plus, vânzătorii europeni care respectă standardele stricte de produse riscă să fie afectați de aceste practici neloiale și de distribuirea de produse contrafăcute prin piețele online. Mai mult, numărul semnificativ de colete transportate contribuie negativ la amprenta ecologică și climatică a UE.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro