Reclamă

Comisia Europeană a intensificat vineri ancheta asupra rețelei de socializare X, deținută de Elon Musk, pentru a determina posibile încălcări ale normelor Uniunii Europene privind moderarea conținutului. Aceste măsuri includ solicitări oficiale de informații și un ordin de păstrare a documentelor esențiale. Bruxelles-ul este preocupat de sprijinul exprimat de Musk pentru partidele suveraniste din Europa, aspect care accentuează tensiunile în jurul platformei.

Comisarul european pentru Suveranitate Tehnologică, Henna Virkkunen, a afirmat: „Astăzi, luăm noi măsuri pentru a face lumină asupra conformităţii sistemelor de recomandare ale X” cu Legea Serviciilor Digitale a UE (Digital Services Act – DSA).

Comisia Europeană solicită platformei X să prezinte până pe 15 februarie documentația internă privind sistemele de recomandare și modificările recente ale acestora. Totodată, Comisia a emis un ordin pentru ca X să „conserve documentele interne şi informaţiile privind viitoarele schimbări în conceperea şi funcţionarea algoritmilor de recomandare”, în perioada 17 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, cu excepția cazului în care ancheta în desfășurare se finalizează între timp.

În plus, s-a formulat o cerere de acces la anumite API-uri comerciale ale X, care facilitează accesul direct la conținuturi în vederea evaluării moderării și viralizării conturilor. „Aceste măsuri vor permite serviciilor Comisiei să examineze toate faptele pertinente în evaluarea complexă a riscurilor sistemice ale platformei şi a modului în care ea le atenuează”, a adăugat executivul european.

Presiuni vin și din partea eurodeputaților care cer acțiuni concrete, mai ales după ce Musk și-a manifestat susținerea pentru partidul de extremă dreapta din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie. Această poziționare este percepută de politicienii germani pro-europeni drept ingerință electorală.

Criticii platformei X acuză manipularea algoritmilor care favorizează mesajele lui Musk sau pe cele ale formațiunilor suveraniste. Deși ancheta CE este în desfășurare, până în prezent nu au fost formulate oficial acuzații în legătură cu aceste practici.

Elon Musk critică Legea Serviciilor Digitale a UE, pe care o consideră o formă de cenzură, afirmând că nu va respecta prevederile acesteia. De asemenea, Mark Zuckerberg a exprimat anterior critici similare, menționând că „numărul legilor care instituţionalizează cenzura (în UE) nu încetează să crească”. Comisia Europeană a reacționat la aceste afirmații, mai ales în contextul în care Meta, compania deținută de Zuckerberg, a diminuat programul de verificare a faptelor în SUA și a redus restricțiile asupra unor subiecte sensibile, fiind acuzată de cenzurarea opiniilor conservatoare.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro