Reclamă

Comisia Europeană a sfătuit autoritățile din regiunea separatistă Transnistria să accepte ofertele alternative de aprovizionare cu energie, în contextul întreruperii fluxului de gaze naturale din Rusia, scrie Politico. Situația a afectat sute de mii de locuitori, care au rămas fără încălzire și apă caldă după ce Gazprom a încetat exporturile de gaze către această regiune la 1 ianuarie, urmând expirării acordului de tranzit al gazelor prin Ucraina.

Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe, a declarat că „guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, însă aceste oferte nu au fost acceptate până acum.” Conducerea pro-Kremlin de la Tiraspol a refuzat furnizarea de gaz provenit de pe piața europeană, precum și ofertele de ajutor umanitar.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei a încurajat Tiraspolul să colaboreze cu Chișinăul pentru a gestiona situația în interesul populației. Într-o întâlnire recentă, premierul moldovean Dorin Recean a acuzat Rusia de orchestrarea crizei pentru a induce tensiuni înaintea alegerilor parlamentare, și a subliniat utilizarea resurselor energetice ca armă de presiune.

Recean a declarat că Rusia a refuzat să livreze gaze pe rute alternative și a reluat apelul pentru retragerea trupelor rusești, menționând că „obiectivul nostru este reintegrarea țării”. Pe de altă parte, Anatolii Dirun, profesor la Școala de Științe Politice din Tiraspol, a afirmat că autoritățile transnistrene speră ca Rusia să găsească o soluție și așteaptă o intervenție.

Comisia Europeană, prin vocea purtătorului de cuvânt Anna-Kaisa Itkonen, a anunțat formarea unui grup de lucru cu Republica Moldova pentru a monitoriza situația „foarte gravă” din regiune și a asigura un schimb constant de informații pentru a limita efectele crizei.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro