Reclamă

Comisia Europeană a anunțat organizarea unei întâlniri cu autoritățile române și reprezentanții TikTok, pe fondul suspiciunilor că rețeaua socială ar fi putut afecta alegerile din România. TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, se confruntă cu presiuni crescânde pentru a clarifica modul în care a gestionat conținutul politic înainte de scrutin.

Avântul politico-mediatic l-a poziționat pe Călin Georgescu, un candidat ultranaționalist cu orientări pro-ruse, pe primul loc în primul tur al alegerilor, un succes neașteptat atribuit în parte popularității pe care acesta a câștigat-o pe TikTok. Bucureștiul a adresat deja Comisiei Europene o cerere de investigare a aplicației conform normelor sociale ale blocului comunitar.

Concomitent, cereri au fost făcute în Parlamentul European pentru ca directorul TikTok să răspundă la întrebări în legătură cu aceste aspecte. Joi dimineață, TikTok a transmis celor de la POLITICO o scrisoare în care respinge acuzațiile, afirmând că nu a identificat nici o dovadă a vreunei operațiuni de influență sub acoperire sau a unei influențe străine în alegerile din România. Compania a anunțat că a eliminat peste 150 de conturi care pretindeau a fi legate de Georgescu, precum și peste 650 de conturi ale altor candidați.

Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a confirmat primirea solicitării pentru lansarea unei investigații oficiale împotriva TikTok, conform legislației UE privind media sociale, cunoscută sub numele de Digital Services Act. Întâlnirea dintre Comisia Europeană, autoritățile române și oficialii TikTok este planificată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie.

Într-o declarație recentă, TikTok a negat ferm că ar fi avut un rol incorect în ascensiunea lui Georgescu, purtătorul de cuvânt Paolo Ganino afirmând că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte și înșelătoare”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro