„România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să adere la spațiul Schengen”.

Miercuri, 16 noiembrie, comisarul pentru afaceri interne a reiterat cererea Comisiei Europene de a acorda fără întârziere celor trei țări dreptul de a adera la spațiul de liberă circulație, în care, în principiu, nu mai sunt organizate controale la frontieră.

„Așteptarea a fost prea lungă. Ei sunt pregătiți, iar Uniunea Europeană [UE] este pregătită să îi primească”, a insistat comisarul suedez.

Sursa: Social media

România și Bulgaria așteaptă de unsprezece ani să se alăture acestui spațiu format din 26 de țări – 22 de state membre ale UE și patru state nemembre, printre care Elveția și Norvegia – care permite unui număr de peste 420 de milioane de persoane să călătorească pe continent fără a-și prezenta pașaportul. Cererea Croației, care a aderat la UE în 2013, a fost evaluată pozitiv de statele Schengen în decembrie 2021, dar țara așteaptă încă o primire oficială.

Solicitarea Comisiei intervine cu trei săptămâni înainte de următorul Consiliu al miniștrilor de interne, care urmează să decidă dacă se va extinde spațiul Schengen începând cu ianuarie 2023. La fel ca Parlamentul, care își multiplică rezoluțiile în favoarea extinderii Schengen, Comisia dorește să finalizeze „unul dintre marile succese ale Uniunii”, după cum a amintit Olaf Scholz, cancelarul german, la Praga, la sfârșitul lunii august.

O decizie care urmează să fie luată în unanimitate

Cu toate acestea, cei 22 de membri ai Uniunii Europene și ai spațiului Schengen mai trebuie să fie convinși, deoarece decizia trebuie luată în unanimitate. Din punct de vedere politic, o astfel de decizie, într-un moment în care problema migrației revine în dezbaterea publică, este foarte sensibilă. Absența frontierelor facilitează, de asemenea, circulația migranților. După doi ani de pandemie, în care numărul sosirilor de solicitanți de azil a scăzut, fluxurile au crescut brusc pe continent de la începutul anului, prin mai multe canale.