Comisia Europeană amână anunțarea planului pentru reducerea dependenței energetice de Rusia

Comisia Europeană a decis să amâne, pentru a doua oară, prezentarea planului său strategic destinat eliminării dependenței Uniunii Europene de importurile energetice din Rusia. Informația a fost dezvăluită recent în urma unei consultări a programului executivului comunitar, conform agenției de presă Reuters.
Inițial, planul urma să fie prezentat pe 26 martie, dar acum Comisia nu a furnizat o nouă dată concretă pentru desfășurarea evenimentului. A fost refuzat orice comentariu oficial privind motivele acestei amânări.
Comisarul european pentru energie, Dan Jorgensen, declarase anterior, în noiembrie, în cadrul unei audieri în Parlamentul European, că intenționa să prezinte acest plan în primele 100 de zile de la începutul mandatului noii Comisii Europene, început la 1 decembrie. Totuși, termenele planificate au fost amânate de două ori până acum, cu o mențiune inițială că prezentarea ar fi avut loc în februarie.
Uniunea Europeană a stabilit ca obiectiv, însă nu obligatoriu pentru statele membre, eliminarea completă a importurilor de gaze naturale rusești până în 2027. Această decizie vine pe fondul tensiunilor crescute cu Rusia, cauzate de invazia acesteia în Ucraina. Unele state membre nu au reușit încă să-și diversifice sursele energetice, iar tendința a dus la o creștere a importurilor de gaze rusești în 2022, după o scădere în 2023.
În contextul invaziei ruse din Ucraina și al sabotajului conductelor Nord Stream, Uniunea Europeană a implementat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale din Rusia. Acestea au fost parțial înlocuite cu gaze naturale lichefiate (GNL), importate în special din Statele Unite. Totuși, costul acestor gaze, aduse pe mări cu nave specializate, este mai mare comparativ cu gazele transportate pe conductele existente.
Uniunea Europeană caută soluții pentru a asigura stabilitatea energetică și pentru a menține prețurile competitive în fața rivalilor internaționali, precum China și SUA, unde costurile energiei sunt considerabil mai mici.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨