Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Regatului Unit, acuzându-l de potențiale obstacole în calea liberei circulații a cetățenilor UE la sfârșitul anului 2020, după Brexit, conform relatării cotidianului Les Echos. Într-un comunicat oficial, executivul european a declarat că Regatul Unit nu a respectat legislația UE privind libera circulație a cetățenilor UE și a membrilor familiilor acestora la finalul anului 2020.
Acest demers al Bruxelles-ului vine în contextul în care relațiile dintre Londra și Bruxelles au cunoscut o apropiere recentă, după ce Keir Starmer a preluat puterea în iulie. Prim-ministrul laburist a decis să „reseteze” relațiile dintre UE și Regatul Unit, după o perioadă de dialog dificilă, de la momentul istoric al Brexitului.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe data de 31 ianuarie 2020. Totuși, un acord încheiat între cele două părți stipula că cetățenii europeni și membrii familiilor acestora, care s-au stabilit înainte de sfârșitul anului 2020 în Marea Britanie, vor continua să beneficieze de aceleași drepturi pe care le dețineau înainte de Brexit.
Înaintea acestui pas juridic, Comisia Europeană a purtat discuții îndelungate cu autoritățile britanice încă din 2020. Uniunea Europeană a subliniat că „mai multe dintre plângerile sale rămân fără răspuns, în special în privința drepturilor lucrătorilor și a drepturilor membrilor familiei extinse”.
Astfel, Comisia Europeană a decis să apeleze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a soluționa aceste neînțelegeri. Regatul Unit este acuzat de nerespectarea acordurilor care asigurau cetățenilor europeni rezidenți în Marea Britanie drepturi similare celor pe care le aveau înainte de ieșirea țării din Uniunea Europeană.