Reclamă

Comisia Europeană a convenit cu România prelungirea termenului limită până la 31 ianuarie 2025 pentru depunerea planului de reducere a deficitului bugetar, a informat miercuri un purtător de cuvânt al executivului european. „În condiţiile în care nu am primit încă planul României, nu putem face comentarii cu privire la conţinutul său. Înainte de trimiterea planului, Comisia este angajată într-un dialog tehnic cu statele membre, inclusiv cu România, pentru a se asigura că aceste planuri respectă cerinţele prevăzute în legislaţie”, a precizat purtătorul de cuvânt.

România nu a prezentat proiectul de buget pentru 2025, dar analiştii şi agenţiile de rating prevăd majorări de taxe pentru consolidarea finanţelor publice. Coaliţia guvernamentală a crescut salariul minim şi pensiile în acest an, conform Reuters. Premierul Marcel Ciolacu a menţionat că Guvernul a ajuns la o înţelegere cu Comisia Europeană privind planul fiscal de reducere a deficitului, subliniind necesitatea unei perioade de 7 ani pentru realizarea proiectelor majore de investiţii economice. „Este esenţial că experţii Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani pentru a face investiţii masive în economie”, a declarat premierul Ciolacu.

În paralel, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că discuţiile din Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social vor include stadiul negocierilor cu Comisia Europeană privind planul fiscal. Discuţiile vor avea loc între consultările cu mediul de afaceri şi sindicate, o acordare deja făcută cu Comisia. „Consiliul Tripartit, pe ordinea de zi aflându-se şi stadiul negocierilor cu Comisia Europeană”, a precizat Mihai Constantin.

România a majorat ţinta de deficit pentru 2023 la 6,9% din PIB, iar Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar cash de 8% pentru 2024. România este sub procedură de deficit excesiv din 2020, fiind obligată să prezinte un plan multianual pentru reducerea deficitului sub pragul de 3% din PIB. Veniturile fiscale ale României sunt sub media UE, constituind doar 30% din PIB.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro