Reclamă

Comisia de la Veneția, în urma evaluării situației din România, afirmă că o rundă de alegeri poate fi anulată numai în „situații extraordinare” în care este clar că rezultatul a fost influențat. Decizia trebuie să fie bine argumentată și transparentă, potrivit raportului publicat luni, 27 ianuarie.

Acest raport urmează anulării primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 în România de către Curtea Constituțională (CCR), care a citat documente desecretizate de Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) care indicau influențarea votului în favoarea lui Călin Georgescu prin campanii mascate online, ingerința unui alt stat sau finanțări ilegale.

„Comisia de la Veneția nu trebuie să analizeze acest caz sau decizia Curții Constituționale a României. Întrebarea care ne-a fost ridicată este generală și vizează o analiză comparativă a dreptului constituțional și a standardelor europene și internaționale”, se arată în raport.

Juriștii europeni subliniază că anularea alegerilor trebuie să aibă loc „în circumstanțe excepționale” și că decizia trebuie să fie „justă, obiectivă” și bazată pe argumente solide. De asemenea, se precizează că o astfel de decizie ar trebui luată de „cel mai înalt organism de monitorizare a alegerilor”, iar o curte constituțională să o revizuiască doar dacă există un apel.

Comisia de la Veneția evidentiază că un criteriu esențial în anularea alegerilor este dacă integritatea acestora a fost „afectată iremediabil”. Trebuie să existe dovezi concrete ale unor activități „ilegale, incorecte, nedrepte”.

În privința campaniei mass media și a rețelelor sociale sau a finanțării campaniilor, se solicită ca judecătorii să verifice dacă încălcările au influențat rezultatul alegerilor. Dorind transparență, Comisia nu recomandă bazarea deciziilor doar pe informații clasificate ale serviciilor.

Comisia de la Veneția consideră necesară reglementarea clară a situațiilor de anulare a alegerilor, precum și impunerea unor reguli mai stricte privind campaniile politice în mediul online.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro