Reclamă
Reclamă

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat că situația creată la TAROM de piloții care s-au declarat inapți de zbor este nepotrivită, subliniind că aceasta nu a fost planificată, anunțată și nu a urmat un proces normal de negociere a condițiilor de muncă și a creșterilor salariale, transmite Agerpres.

„În timp ce noi discutăm despre această situație la TAROM, Aer Lingus, care este transportatorul național al Irlandei, anunța greve ale piloților pentru măriri de salariu, cu 80 de zboruri anulate în acest weekend, diferența fiind că acolo lucrurile se anunță, pasagerii știu că urmează un conflict de muncă, își plănuiesc într-un fel sau altul călătoriile, nu sunt luați prin surprindere. Și eu cred că ceea ce s-a întâmplat aici la TAROM este, să spun, nepotrivit, apropo de respectul față de pasageri și față de companie, care până la urmă este angajatorul piloților, pentru că s-au trezit toți brusc cu o situație de criză care nu a fost planificată, nu a fost anunțată, nu a fost un proces normal, să spunem, de negociere a condițiilor de muncă și a creșterilor salariale. Înțeleg că lucrurile se negociază și se vor rezolva”, a afirmat Adina Vălean în conferința de bilanț de marți.

Aceasta a apreciat că evenimentul nu este de bun augur pentru TAROM, în contextul în care compania beneficiază de un ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană.

Reclamă

„Ajutorul de stat pentru compania TAROM înseamnă un certificat de sănătate, înseamnă un start de la zero pentru companie. Această aprobare s-a făcut în baza unui plan de restructurare, cu previziuni precise, care este considerat de Comisia Europeană ca fiind un plan bun pentru ca această companie să fie profitabilă. Acum, dacă astfel de situații, de demersuri, de cereri de modificare a bugetului companiei pentru una sau alta au un impact negativ asupra planurilor de viitor ale companiei nu știu să vă răspund. Este o chestiune care e la nivelul managementului, dar pot să vă spun că nu e de bun augur. În principiu, de abia s-a aprobat acest plan, ar trebui să se țină de el, să respecte bugete. Astea fiind zise, chestiunile legate de condițiile de muncă pentru piloți și pentru alți lucrători din domeniul transporturilor sunt chestiuni care sunt în discuție, în dezbatere și e necesar să fie rezolvate în general în întreaga Uniune Europeană”, a adăugat comisarul.

Adina Vălean s-a arătat convinsă că TAROM se va ține de planul de restructurare:

„Acordarea ajutorului de stat și aprobarea lui înseamnă că se creează bazele profitabilității ulterioare a companiei. Dacă apar evenimente care diminuează această posibilitate asta nu ține de acordarea ajutorului de stat, iar angajamentele din plan sunt absolut convinsă că vor fi respectate. Dar ar fi păcat ca atâta timp cât ele au creat bazele pentru profitabilitate ulterior ea să fie diminuată de alte evenimente și întâmplări care nu sunt previzibile”.

Vara anului 2024 va fi una grea, a avertizat oficialul european, mai ales pentru țările din sud-estul Europei.

„Trebuie să spun că vara asta va fi o vară grea, mai ales pentru țările din sud-estul Europei. Avem o creștere cu 20% față de 2019 a traficului, a volumului de pasageri pe sud-estul Europei, din cauza modificărilor de rute ș.a.m.d. Deci, ne așteptăm să avem oricum probleme și atunci astfel de situații apărute pe neașteptate nu ajută. Ultimul cuvânt, drepturile pasagerilor trebuie respectate, deci ei trebuie rerutați, trebuie avut grijă de condițiile în care așteaptă rerutarea sau un nou bilet. Prin intermediul dumneavoastră le amintesc că pentru zboruri anulate sau întârziate mult au dreptul la compensații financiare. Deci, da, toate acestea trebuie respectate pentru că asta este legislația și ar fi bine ca lucrurile să se întâmple într-un mod transparent”, a transmis comisarul.

Compania TAROM a anunțat marți dimineața că a încheiat un acord cu personalul navigant pentru derularea operațiunilor de zbor în regim normal, astfel încât marți dimineața toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât și externe, se desfășoară conform programărilor de zbor.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat că TAROM va trebui să despăgubească pasagerii ale căror zboruri au fost anulate în cursul zilei de luni. Potrivit ministrului, luni s-au declarat „inapți de zbor” până la 30 de piloți din aproape 150 de piloți ai companiei, practic undeva la 20%, iar el a aflat despre această situație în cursul nopții de duminică spre luni.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro