În ultimii ani, comerțul online a luat o amploare deosebită. Asta pentru că tot mai mulți agenți economici identifică avantaje ale acestui tip de afacere. Totuși când vine vorba de fiscalitate, nu toate magazinele online respectă normele legale. Astfel, inspectorii ANAF sunt cu ochii pe aceste societăți în următoarea perioadă. Până acum a fost descoperit un număr uriaș de comercianți care vindeau pe internet fără a respecta temeiul legal.
ANAF stă cu ochii pe comercianții care vând online
Până acum, reprezentanții ANAF au descoperit peste 20.000 de comercianți care și-au desfășurat activitatea fără a depune vreo declarație fiscală. În urma încasărilor, aceștia au cumulat aproximativ 2 miliarde de lei.
Indiciul cheie în acest context, care i-a ajutat pe inspectori sa ajungă la comercianții care nu respectă legea au fost firmele de curierat. Aceste companii au obligația ca la începutul fiecărui an să ofere către ANAF, rapoarte cu toate coletele care au avut plata în numerar atunci când au fost livrate.
Din ianuarie 2023, având la bază temeiul formularului 395, firmele de curierat trebuie să prezinte la Fisc mai multe date ca până acum legat de livrările pe care le fac. Cu ajutorul acestora, inspectorii identifică rapid numele societății care expediază, codul de identificare fiscală precum și costul produselor livrate.
Număr uriaș de agenți economici care vând online și nu își declară veniturile
Din ianuarie până în prezent, autoritățile Antifraudă au identificat 17 milioane de transporturi achitate la livrare. Cumulate, toate acestea au avut un cosr de 15 miliarde de lei. În marea majoritate a cazurilor comercianții care le-au expediat nu și-au declarat niciodată veniturile.
” Identificarea doar de la un singur curier a 22 de mii de persoane fizice care au încasat bani ramburs în cont colector de aproximativ 1,8 miliarde de lei și nu au depus nicio declarație fiscală pentru acei bani. Sunt totuşi 22 de mii de persoane”., a declarat Teodor Alexandru Georgescu , director general Direcția Antifraudă, ANAF