Chiar dacă nu te-ai fi gândit vreodată la aceste aspecte, trebuie să știi că nu întotdeauna medicamentele funcționează pentru organismul nostru eficient,efectele lor putând fi influențate puternic chiar de alimentația pe care o avem. Unele tipuri de alimente pot scădea semnificativ efectul unui analgezic, iar altele pot duce la efecte secundare deloc dorite.

Lactatele scad eficiența antibioticelor

Dacă trebuie să urmezi un tratament cu antibiotice, evită cât se poate de mult lactatele, precum iaurtul sau laptele, consumate mai ales în preajma orei la care iei pastilele. Nu toate tipurile de antibiotic sunt „blocate” de prezența lactozei, însă medicul îți va oferi îndrumări odată cu prescrierea lor.

De asemenea, în perioada în care sunt administrate pastilele de antibiotic este total interzis consumul alcoolului, această combinație putând aduce efecte secundare grave.

Vitaminele K

Dacă iei suplimente cu vitamina K, scade porția de legumele precum varza, broccoli, conopida, zuchinni, sparanghelul, andivele sau ceapa verde. Acestea au în conținut Vitamina K, iar un exces al acesteia în organism poate duce inclusiv la un accident vascular cerebral.

Statinele în combinație cu grapfruit

Statinele sunt medicamentele administrate cu îndrumarea medicului specialist, care scad colesterolul din sânge. La rândul lui, grapfruitul crește cantitatea de statine din corp, astfel creându-se un efect advers care poate duce la dureri musculare, dar mai grav, la tulburări hepatice.

Sucul de mere și antialergice

Deși aparent este un răcoritor delicios, sucul de mere poate bloca peptida care ajută la transportul antialergicelor în organism. Astfel, administrarea unui medicament de acest gen în timpul unei crize de exemplu poate fi influențată serios.

Antidepresive și antibiotice

Nu doar alimentele în combinație cu medicamentele ne pot face rău ci și două tipuri de tratamente asociate, mai ales fără îndrumarea medicului. Dacă iei antidepresive, este necesar să știi că începerea unui tratament cu antibiotice în paralel îți poate face rău. În aceste cazuri, medicul va decide ce soluție poate fi aplicată astfel încât organismul tău să nu fie afectat.