În încercarea de a combate munca la negru, Guvernul României oferă un nou tip de tichete de muncă, destinat în special pentru categorii precum menajere, grădinari sau culegători de fructe și legume.
Noul instrument financiar, numit tichet de muncă, are o valoare de 15 lei și poate fi procurat online, prin intermediul Poștei Române sau de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Scopul acestor tichete este de a aduce în legalitate și de a asigura contribuțiile sociale pentru prestatorii de servicii.
Conform reglementărilor recent adoptate, din suma de 15 lei, trei lei reprezintă contribuția la sănătate și pensii. Văzute ca o soluție pentru combaterea muncii la negru în rândul prestatorilor casnici, aceste tichete pot fi utilizate doar de către cei care au un venit lunar de cel puțin 1.275 lei.
Potrivit datelor prezentate pe site-ul oficial sgg.gov.ro, un tichet de activități casnice reprezintă un bon valoric destinat remunerării activităților casnice realizate de un prestator casnic pentru o gospodărie. În acest context, prestatorul casnic este definit ca o persoană fizică, care poate să desfășoare activități casnice ocazionale într-una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice.
Acest demers guvernamental nu este lipsit de controverse. Există teama că românii ar putea rămâne neasigurați, de vreme ce această măsură este văzută ca o încercare de a utiliza eficient fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în ideea de a evita pierderea acestora din cauza muncii nedeclarate.
Tichetul de activități casnice este gestionat de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și facilitează plata serviciilor prestate și asigură o evidență clară a activităților casnice desfășurate.