Yahya Sinwar a dispărut. Nu este surprinzător când mii de trupe israeliene sprijinite de drone, dispozitive de ascultare electronică și informatori umani încearcă să afle unde se află.

Sinwar este liderul grupării politice a Hamas din Fâșia Gaza și unul dintre cei mai căutați oameni ai Israelului. El este considerat responsabil, alături de alții, pentru atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care au fost uciși aproximativ 1.200 de oameni, iar alți 200 au fost răpiți.

„Yahya Sinwar este comandantul și este un om mort”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului, contraamiralul Daniel Hagari la începutul lunii octombrie.

„Acest atac abominabil a fost decis de Yahya Sinwar. Prin urmare, el și toți cei de sub el sunt oameni morți”, a spus șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi. Această amenințare îl include și pe Mohammed Deif, liderul Brigăzii Izzedine al-Qassam.

Yahya Sinwar l-a distras pe Benjamin Netanyahu pe 7 octombrie

Hugh Lovatt, cercetător senior de politici la Consiliul European pentru Relații Externe consideră că Deif a fost creierul din spatele planificării atacului din 7 octombrie, deoarece a fost o operațiune militară, iar Sinwar „ar fi făcut parte din grupul care a planificat și influențat acest lucru”.

„Comandantul este un om mort”. Cine este liderul Hamas, responsabil pentru declanșarea războiului din Israel
Times Now

Israelul crede că Sinwar, care este practic al doilea în comandă după liderul Hamas, Ismail Haniyeh se ascunde sub pământ, în tuneluri, undeva sub Gaza, împreună cu bodyguarzii săi, fără a comunica cu nimeni de teama că semnalul său va fi urmărit și localizat.

Sinwar, în vârstă de 61 de ani, cunoscut în lumea întreagă sub numele de Abu Ibrahim, s-a născut în tabăra de refugiați Khan Younis, la extremitatea sudică a Fâșiei Gaza.

Părinții săi erau din Ashkelon, dar au devenit refugiați după  deplasarea masivă a palestinienilor din casele lor strămoșești din Palestina în războiul care a urmat înființării Israelului în 1948. A fost educat la Școala Secundară pentru Băieți din Khan Younis și apoi a absolvit cu o licență în limba arabă de la Universitatea Islamică din Gaza.