Columbia a adoptat o nouă lege care interzice căsătoria între minori, acoperind astfel o lacună legislativă existentă de 137 de ani. Aceasta plasează Colombia printre cele 12 națiuni din America Latină și Caraibe care au luat această măsură. Legea, cunoscută sub numele de „Sunt fete, nu soții”, a fost aprobată după lungi dezbateri și reprezintă o victorie semnificativă pentru activiștii care lucrează de 17 ani pentru a își atinge obiectivele legislative.
Înaintea acestei legislații, aproximativ 4,5 milioane de fete și femei din Columbia s-au căsătorit înainte de vârsta de 18 ani, iar un milion dintre acestea au intrat în căsătorie chiar înainte de a împlini 15 ani, conform datelor furnizate de Unicef. Statisticile arată că cea mai afectată categorie o reprezintă copiii din zonele sărace, rurale, sau comunitățile indigene.
„Nu vrem să mai asistăm la violența sistematică și exploatarea sexuală a copiilor. Columbia scrie istorie, pentru că, pentru prima dată, am reușit să interzicem căsătoriile copiilor, după opt încercări”, a declarat deputata Jennifer Pedraza, reprezentantă a Partidului Demnitate și Angajament.
Odată cu aprobarea acestei legi, Columbia se alătură astfel țărilor ca Honduras, Puerto Rico, Mexic și Republica Dominicană, unde căsătoriile sub 18 ani sunt interzise. Dezbaterea legislativă a generat un mesaj clar despre importanța protejării drepturilor copiilor, nu doar pe plan local, ci și global.
„Este un mesaj puternic, nu doar pentru Columbia, în ceea ce privește respectul pentru drepturile băieților și fetelor, ci și pentru întreaga lume. Copilăria în Columbia este importantă, trebuie să o protejăm și să avem grijă de ea”, a subliniat deputata Pedraza.
Rezistența împotriva căsătoriilor între minori a atras atenția la nivel internațional, iar activiștii continuă să sublinieze importanța acestei reforme legislative. Marta Royo, director executiv al unui ONG dedicat sănătății reproducerii, a declarat: „De multe ori aceste fete nu au niciun cuvânt de spus când vine vorba de începerea unei relații și atunci când devin parte a unei relații au și mai puțin. Opiniile lor nu contează, visele lor nu contează și sunt privite ca obiecte”.
În completarea eforturilor legislative, Sandra Ramirez, consilier în America Latină pentru grupul de advocacy „Equality Now”, a precizat că aceste schimbări aliniați legislația columbiană la standardele internaționale. „Acesta este un moment istoric, dar mai rămân multe provocări”, a remarcat Ramirez, accentuând importanța implementării eficiente a noilor legi pentru asigurarea protecției deplina a drepturilor fetelor și adolescenților.