Reclamă
Reclamă

Colosseumul din Roma, renumit pentru luptele crâncene cu gladiatori şi alte spectacole din timpul Imperiului Roman, oferă acum vizitatorilor spectacole nocturne, incluzând tururi arheologice, filme clasice și dezbateri literare.

„Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte,” a declarat Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic Colosseum. Monumentul se deschide pentru tururi ghidate între orele 20:30 şi 00:00, oferind o perspectivă dublă, atât a spectatorilor, cât şi a gladiatorilor.

Vizitele, organizate în grupuri de maximum 25 de persoane, permit să se bucure de amfiteatrul Flavian aproape gol, îndată ce seara cade peste mulțimea de turiști de peste zi. Turul începe în zonele dedicate publicului, urmate de arena unde vizitatorii pot experimenta atmosfera din perspectiva gladiatorilor.

Reclamă

„Se coboară apoi în subteran, care reprezenta inima amfiteatrului, unde se desfăşurau toate activităţile de pregătire a gladiatorilor,” a adăugat Russo. Subteranul adăpostește un labirint de tuneluri, de unde erau aduse animale şi obiecte în „arenă”.

O expoziţie permanentă prezintă vestimentaţia, armele şi obiectele folosite de gladiatori, reconstituite pe baza gravurilor, mozaicurilor şi picturilor antice.

După lăsarea serii, Colosseumul se transformă într-un cinematograf în aer liber, cu un ecran mare pe esplanada Templului lui Venus, situată în Forumul Roman. Programul „Quo Vadis”, lansat de situl arheologic şi Cinemateca Naţională, rulează până pe 17 iulie zece filme emblematice, cum ar fi „Gladiatorul” (2000) şi „Vacanţă la Roma” (1953).

„Este foarte interesant să ai parte de aşa ceva chiar în faţa Colosseumului. Cred că este cel mai bun loc pentru a viziona un film,” a spus Abé, un turist din India.

În plus, cartierul Trastevere şi parcul Monte Ciocci găzduiesc iniţiativa „Cinema in piazza,” aducând proiecții de filme în spații deschise de un deceniu.

Evenimentele literare, precum Festivalul „Esta es la historia”, se desfășoară pe Colina Palatină, reunind până pe 16 iulie autori italieni care îşi recită textele în acompaniament de jocuri de lumini şi muzică live. Printre invitați se numără scriitoarea spaniolă Alicia Giménez Bartlett, autorul irlandez Paul Lynch şi romancierul american Peter Cameron.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro