Cel puțin patru persoane au murit și zeci au fost rănite după ce un tren de pasageri și un marfar s-au ciocnit, miercuri seara, în centrul Cehiei, conform serviciilor de urgență.

„Patru pasageri au suferit răni care au dus la deces”, a declarat Alena Kisiala, purtătoare de cuvânt a serviciilor locale de urgență, la televiziunea publică cehă.

Incidentul, descris ca „un mare dezastru” de premierul Petr Fiala, a avut loc cu puțin timp înainte de ora 21.00 GMT în apropierea stației Pardubice, la aproximativ 100 km est de Praga. Aproximativ 300 de pasageri, inclusiv mulți străini, se aflau la bordul trenului de pasageri.

Operațiunile de salvare au fost complicate de distorsionarea primului vagon, ceea ce a îngreunat accesul la răniți. Aproximativ 60 de pompieri, două elicoptere și nouă ambulanțe au fost mobilizate, conform informațiilor furnizate de serviciile de urgență.

„Operațiunile de salvare au fost complicate deoarece primul vagon a fost deformat. Acest lucru a îngreunat accesul la răniți”, a declarat un pompier, Pavel Ber, jurnaliștilor prezenți la fața locului.

Premierul Petr Fiala și-a prezentat condoleanțele către victime și răniți, menționând într-un mesaj pe rețeaua socială X: „Ne gândim cu toții la victime și la răniți”.

Ministrul de Interne Vit Rakusan, sosit la locul accidentului în jurul orei 23:00 GMT împreună cu ministrul Transporturilor, a declarat că majoritatea răniților au răni ușoare și că pasagerii nevătămați au fost cazați temporar în gara Pardubice.

Trenul privat Regiojet, implicat în accident, se deplasa de la Praga spre orașul ucrainean Chop, situat la granița cu Slovacia. Trenul de marfă transporta carbură de calciu, un produs industrial folosit la fabricarea acetilenei, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al pompierilor, Vendula Horakova.

Ministrul Transporturilor Martin Kupka a anunțat că principala linie de cale ferată care leagă Praga de Brno și Ostrava va rămâne închisă pentru câteva ore, urmând ca o anchetă să stabilească cauzele accidentului.