Un colier din secolul al XVIII-lea, încărcat cu aproximativ 300 de carate de diamante, a fost vândut pentru 3,8 milioane de lire sterline (4,8 milioane de dolari) într-o licitaţie la Geneva. Bijuteria ar fi contribuit la căderea Mariei Antonieta și a fost purtată la încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953.
Colierul a fost estimat să fie vândut la Sotheby’s Royal and Noble Jewels pentru 1,8-2,8 milioane de dolari, însă a ajuns la 3,55 milioane de franci elveţieni (4 milioane de dolari) după o licitaţie intensă. Prețul final, incluzând taxe și comisioane, a fost 4,26 milioane de franci (4,81 milioane de dolari), conform News.ro.
Cumpărătorul, un colecționar asiatic important, a rămas neidentificat și a făcut oferta telefonic. „Extaziat”, a fost descrierea sa de către Andres White Correal, preşedintele departamentului de bijuterii al casei de licitații Sotheby’s.
La începutul secolului al XX-lea, bijuteria se afla în posesia marchizilor de Anglesey, o familie anglo-galeză cu legături puternice cu familia regală britanică. Marjorie Paget a purtat colierul la încoronarea regelui George al VI-lea în 1937, iar Shirley Paget l-a purtat în 1953, la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.
După anii 1960, colierul și-a părăsit posesorii din familia Anglesey și a fost expus în 1976 la Muzeul American de Istorie Naturală din New York. Ulterior, a ajuns în colecția unui colecționar asiatic.
Colierul este legat provizoriu de Cazul colierului cu diamante din 1784, un scandal în care Maria Antoaneta a fost acuzată că nu a plătit pentru bijuterie. În realitate, o alta persoană i-a falsificat semnătura. Acest scandal a contribuit la Revoluția Franceză. Colierul datează din perioada precedentele Revoluției și este considerat la fel de extravagant ca doar un membru al elitei aristocratice și-ar fi permis.
Diamantele provin din minele Golconda din India, renumite pentru puritatea și transparența lor. Aceste mine au transformat India în principalul producător mondial de diamante vreme de câteva secole.
Colierul are trei rânduri de diamante cu un ciucure ataşat la fiecare capăt, un design tipic secolului al XVIII-lea, ce permite diferite moduri de a purta bijuteria.