Reclamă

Opt țări din nordul Europei – Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda și cele trei țări baltice, Estonia, Letonia, Lituania – au emis marți o declarație comună, promițând să colaboreze cu Comisia Europeană și alți parteneri importați pentru a întări asistența internațională acordată Republicii Moldova, în contextul crizei energetice cauzate de sistarea livrărilor de gaz de către Gazprom în Transnistria. Această măsură, potrivit declarației lor, vizează subminarea stabilității politice și economice a Moldovei.

Țările din formatul Nord-Baltic 8 (NB8) au reiterat angajamentul lor ferm de a susține Moldova în fața actualelor provocări energetice. „Notăm decizia Gazprom de a întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2025”, se arată în declarație. „Această acțiune are scopul de a submina stabilitatea politică și economică a Republicii Moldova. Apreciem măsurile autorităților moldovene de a asigura stabilitatea în aprovizionarea cu gaze și energie electrică în aceste condiții dificile.”

Declarația comună subliniază importanța colaborării cu Uniunea Europeană și alți parteneri pentru intensificarea sprijinului internațional. Îmbunătățirile în infrastructură și creșterea capacităților de transport au consolidat reziliența energetică a Moldovei, reflectând angajarea țării în întărirea securității energetice, susțin statele NB8.

Statele din formatul Nord-Baltic consideră eforturile esențiale nu doar pentru dezvoltarea durabilă a Moldovei, ci și pentru stabilitatea întregii regiuni. „Aceste eforturi sunt cruciale nu doar pentru dezvoltarea sustenabilă a Moldovei, ci și pentru stabilitatea regiunii extinse, mai ales în contextul obiectivelor Europei privind securitatea energetică și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, explică cele opt state, dintre care șase sunt membre ale UE, iar două, Norvegia și Islanda, au statut de asociați.

Ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, a mulțumit partenerilor pentru sprijinul arătat, afirmând pe X: „Mulțumesc, dragi prieteni. Puterea noastră este în unitate”.

Începând cu la 1 ianuarie 2025, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a fost stopat în urma neînnoirii contractului de tranzit, din cauza războiului Federației Ruse în Ucraina. Gazul livrat anterior prin Ucraina asigura necesitățile Moldovei, fiind direcționat în special către regiunea transnistreană. În urma încetării livrărilor de către Gazprom, Moldova a început să importe electricitate, în principal din România. Totodată, Transnistria se confruntă cu lipsuri severe de energie, gaz și resurse esențiale.

Chișinăul a oferit asistență către Tiraspol, dar autoritățile separatiste transnistrene, aflate sub controlul Kremlinului, continuă să respingă ajutorul, conform dovezilor prezentate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro