În ultima perioadă, Codul Rutier a suferit modificări semnificative pentru a face față noilor provocări în trafic. Schimbările propuse nu vor fi pe placul șoferilor, deoarece vor nevoiți să plătească amenzi mai mari.

Majorarea amenzilor pentru șoferi

În viitorul apropiat, conducătorii auto vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă încalcă regulile de circulație. Amenzile rutiere vor înregistra o creștere de 15%, ceea ce înseamnă că punctul de amendă va ajunge la suma de 165 de lei.

Această modificare vine după șase ani în care tariful amenzilor a fost plafonat la 145 de lei.

Ministerul de Interne a propus aceste schimbări pentru a descuraja într-un mod mai ferm șoferii care încalcă legea. Astfel, persoanele care înregistrează un număr mare de incidente sau încălcări ale regulilor de circulație vor risca să rămână fără permis mai rapid decât înainte.

Mare atenție, șoferi! Sunt restricții de circulație în București. Mesajul Brigăzii Rutiere

În plus, pentru recuperarea permisului, aceștia vor fi supuși unui test antidrog.

Exemple de amenzi mai mari

Încălcarea limitei de viteză sau neacordarea priorității vor atrage amenzi considerabil mai mari. De exemplu, depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h va duce la o amendă în valoare de 3.300 de lei.

În cazul neacordării priorității, șoferii vor fi nevoiți să plătească o sumă de 1.320 de lei, iar în cazul unei depășiri neregulamentare, amenda se va ridica la 825 de lei.

Niciun avertisment în caz de abateri

În trecut, unii șoferi sperau că vor scăpa doar cu un avertisment din partea polițiștilor în cazul unor abateri minore. Cu toate acestea, în viitorul apropiat, acest lucru nu va mai fi posibil.

Abaterile grave nu vor mai primi avertismente, ci vor atrage suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă mai îndelungată, în funcție de gravitatea faptei.

Testări obligatorii

Ministerul intenționează să introducă obligativitatea testării antidrog și a testării alcoolului în trafic, în cazul în care există suspiciuni cu privire la consumul acestora.

Astfel, polițiștii vor avea posibilitatea de a verifica dacă șoferii se află sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului.