Vor apărea schimbări majore în legislația rutieră, în câțiva ani, potrivit unui proiect de lege adptat deja de către Guvernul României. 

Guvernul României a adoptat, recent, un proiect de lege care va schimba lucrurile în ceea ce privește traficul rutier din țară. Mai exact, peste câțiva ani, șoferii vor fi monitorizați printr-un sistem integrat, numit e-SIGUR. Dacă șoferii vor încălca regulile de circulație, vor fi sancționați imediat de către oamenii legii. 

Proiectul de lege adoptat de Guvern a fost trimis, acum, către Parlament, pentru a parcurge întreg procesul legislativ. Dacă parlamentarii îi vor da undă verde, proiectul va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Abia după ce președintele își va da semnătura, iar legea va apărea în Monitorul Oficial, va fi valabilă. 

Codul Rutier se va modifica radical

Mai exact, este vorba despre un sistem de monitorizare al traficului din România, denumit e-SIGUR. Acesta va procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier și va semnala următoarele nereguli: 

-încălcarea normelor de circulație, prezența în trafic a vehiculelor confiscate sau căutate de lege 

-prezența în trafic a unor mașini care circulă fără achitarea rovinietei. 

De asemenea, sistemul e-SIGUR va semnaliza următoarele încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice: 

Codul Rutier se va modifica radical! Este valabil pentru toți șoferii: Cum veți fi prinși dacă veți încălca legea

-limita maximă admisă de viteză pe un anumit sector de drum 

-interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare 

-semnificația culorii roșii a semaforului 

– trecerea la nivel cu cale ferată. 

Cum vor fi prinși șoferii care încalcă legea

Pentru a-i descoperi pe șoferii care încalcă legea, sistemul va conține camere video și radare, potrivit Avocatnet.ro. Compania Națională de Administrație a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va fi obligată să informeze public șoferii cu privire la existența acestor sisteme.  

În același timp, viitoarea lege reglementează întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. Proiectul de față va modifica Codul Rutier, în așa mod încât va fi posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare, în formă electronică. De asemenea, vom avea și o platformă informatică destinată furnizării de servicii electronice. 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.