Mare atenție, șoferi! Începând de duminică intră în vigoare o nouă lege! 

Anunț important pentru șoferi! Începând de duminică, 20 noiembrie 2022, șoferii care vor parca pe trotuarele din marile orașe ar putea rămâne fără autoturisme. Iată despre ce este vorba. 

Potrivit unei noi legi ce vizează modificarea Codului rutier și care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, mașinile ce vor fi parcate pe partea carosabilă, dar și pe trotuarele din marile orașe, vor putea fi ridicate. 

Mare atenție, șoferi!

Așadar, de la finalul săptămâni, Poliția Română îi poate sancționa pe șoferii care staționează pe trotuare. De asemenea, chiar și cei care opresc neregulamentar pe partea carosabilă vor suporta consecințele legii.  

În prezent, conform Codului Rutier, polițiștii puteau dispune ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea mașinilor se realiza de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public. Astfel, în momentul de față, legislația nu permite ca autoritățile să sancționeze șoferii care parchează pe trotuar. 

Colaj Substantial

De asemenea, conform legislației în vigoare, autoturismele pot fi parcate pe trotuare numai dacă există indicatoare sau marcaje în acest sens. După parcarea mașinii, este obligatoriu să mai rămână spațiu pentru circulația pietonilor. 

Ce spun inițiatorii proiectului

Cei care au conceput proiectul de lege spun că această inițiativă este un ajutor pentru Poliția Rutieră pentru a elibera trotuarele de mașinile parcate ilegal. Se întâmplă, în multe cazuri, ca o mașină parcată ilegal să blocheze accesul într-un spital, școală sau grădiniță. 

De asemenea, mai sunt cazuri în care, din cauza mașinilor parcate pe trotuare, pietonii, părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități, sunt obligați să meargă pe șosea, fiindcă pe trotuare nu este loc pentru ei.  

Precizăm că potrivit Codului Rutier, staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, se numește oprire. 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.