Informație importantă pentru toți conducătorii auto! S-a modificat Codul Rutier. 

Recent, a intrat în vigoare o nouă lege valabilă pentru toți șoferii din România. De acum, oricine va încălca această regulă, va rămâne pe loc fără autoturism. Iată despre ce este vorba. 

Duminică, 20 noiembrie 2022, a intrat în vigoare noua lege conform căreia șoferii care își vor parca mașinile pe trotuarele din orașele mari pot rămâne fără ele. Este vorba despre un proiect de lege, care a fost aprobat de parlamentari, ce prevede ca polițiștii rutieri să poată dispune ridicarea autoturismelor parcate ilegal, atât pe partea carosabilă, cât și pe trotuare. 

Mare atenție, șoferi! Codul Rutier s-a modificat

Astfel, de acum înainte, Poliția Rutieră îi va putea sancționa pe toți conducătorii auto care nu vor respecta această regulă. Nu doar șoferii care își vor parca mașinile pe trotuar vor avea de suferit, ci și cei care vor staționa neregulamentar pe partea carosabilă. 

Codul Rutier, modificat radical! Este valabil pentru toți conducătorii auto: Polițiștii te pot lăsa fără mașină

Așadar, polițiștii rutieri sunt cei care vor putea lua decizia privind ridicarea autoturismelor din locurile unde sunt parcate ilegal. Oamenii legii pot fi sesizați, sau pot constata direct încălcarea legii. Autoturismele vor fi ridicate de administrațiile publice locale sau de administratorul drumului public. Șoferul va trebui să achite contravaloarea cheltuielilor pentru ridicare, transport și depozitarea mașinii sale, dacă vrea să o recupereze. 

În ce condiții se poate parca pe trotuar

Codul Rutier a fost modificat și s-a adăugat o nouă lege. Până în prezent, polițiștii rutieri puteau dispune ridicarea autoturismelor staționate ilegal pe partea carosabilă. De acum, aceștia vor putea să ridice și mașinile parcate pe trotuarele din marile orașe. 

Șoferii care își parchează mașinile pe trotuar trebuie să cunoască legea în detaliu înainte de a face acest lucru. Mai exact, conform Legislației rutiere, mașinile pot fi parcate pe trotuare numai dacă indicatoarele sau marcajele din zonă permit acest lucru. De asemenea, mai este o regulă importantă. După parcarea mașinii, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru. 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.