Un proiect de lege a fost propus și se află în dezbatere la Senat, având potențialul de a aduce schimbări semnificative în regulile și obligațiile celor care circulă pe drumurile publice din România. Această modificare nu se adresează doar conducătorilor de autoturisme, ci și bicicliștilor și posesorilor de mopede sau trotinete electrice.

Solicitările asociațiilor care promovează interesele celor care circulă pe biciclete au condus la includerea unor noi prevederi în viitoarea lege a Codului Rutier din 2023. Aceste prevederi vizează în special manevra de depășire a bicicletelor și trotinetelor electrice.

Noile condiții pentru manevra de depășire

Potrivit modificărilor propuse, atunci când viteza de circulație este sub 50 de km/h, șoferii autoturismelor trebuie să încalce marcajul ce desparte benzile sau sensurile de mers în timpul depășirii. Pe de altă parte, dacă se circulă cu o viteză mai mare de 50 km/h, este necesar ca autoturismul să treacă peste marcajul rutier cu o jumătate de mașină.

Codul Rutier, modificat din nou! Cum vor putea fi depășiți bicicliștii. Toți șoferii trebuie să știe

Obligațiile bicicliștilor conform regulamentului de aplicare a OUG 195/2002

Deși bicicliștii nu sunt obligați să dețină permis de conducere pentru a circula pe drumurile publice, aceștia au unele obligații prevăzute în regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Printre interdicțiile impuse bicicliștilor se numără și aceea de a circula sub influența alcoolului sau a produselor și substanțelor stupefiante, inclusiv medicamentele cu efecte similare acestora. Aceste restricții sunt menite să asigure siguranța și protecția tuturor participanților la trafic.

Mai clar, proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat aduce o nouă modificare în Codul Rutier din România, cu impact asupra manevrei de depășire a bicicliștilor și posesorilor de trotinete electrice.

Prin aceste schimbări, se urmărește creșterea siguranței și fluidizarea traficului pe drumurile publice. Este important ca toți participanții la trafic să fie conștienți de noile reguli și să se conformeze în vederea evitării incidentelor și asigurării unei circulații în condiții optime.