Reclamă

Codul Rutier a fost modificat. Șoferii care dețin permisul de conducere categoria B primesc o veste importantă: vor putea conduce motociclete de 125 cmc. Această noutate a stârnit reacții diferite, având susținători, dar și critici.

Pe data de 13 iunie, Camera Deputaților a votat un proiect de lege care aduce modificări în legislația rutieră. Concret, deținătorii de permis auto categoria B vor putea conduce motociclete de 125 cmc cu cutie de viteze automată. Totuși, sunt impuse și alte condiții.

S-a schimbat Codul Rutier. Ce trebuie să știe șoferii

Potrivit proiectului de lege, această prevedere se aplică șoferilor cu permisul categoria B, având minim 24 de ani și o experiență de cel puțin trei ani în categoria respectivă. Aceștia vor putea conduce motociclete de 125 cmc cu o putere maximă de 11kW (14.75 cai putere) și cutie automată. În plus, șoferii trebuie să facă dovada că au efectuat „10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”.

Legea votată astăzi urmează să fie trimisă președintelui și va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Totuși, decizia a provocat deja multe controverse. Titi Aur, fost campion național la raliu și profesor de conducere defensivă, critică acest proiect de lege, considerându-l o greșeală.

„Personal, cred că aceasta se va dovedi a fi o greșeală… Să permiți cuiva care nu are cunoștințe despre stabilitatea unui astfel de vehicul, cum frânează și face viraje etc., să-l conducă pe drumurile publice mi se pare un risc prea mare în comparație cu potențialele beneficii. Nu cred că cineva care nu știe să meargă pe bicicletă va putea controla o astfel de motocicletă… Vorbind despre un vehicul destul de puternic”, a declarat Titi Aur conform avocatnet.ro.

Codul Rutier a fost modificat! Decizie controversată a deputaților: Va fi plătit un preț mare în sânge!
Colaj Substantial

„Va fi plătit un preț mare în sânge”

Proiectul de lege este considerat o greșeală majoră și de Tiberiu Troia, fost campion național și internațional de motociclism viteză și instructor pentru categoria A și B. El crede că această decizie va avea consecințe negative și va genera accidente în serie, asemenea situației cu trotinetele electrice.

„Inițiativa copiază legislația existentă în alte țări europene, dar cred că a fost făcută fără a lua în considerare efectele pe care le-a avut în acele țări… Va avea loc același lucru care s-a întâmplat cu trotinetele… Înainte de a obține efectul scontat, adică reducerea traficului, va fi plătit un preț mare în sânge. Spitalele sunt pline de victime ale accidentelor cu trotinete… Același lucru s-a întâmplat în Europa cu șoferii cărora li s-a permis să conducă motociclete, și va fi la fel și în cazul nostru. Nu mai vorbesc despre diferențele dintre noi și ceilalți europeni în privința disciplinei în trafic și educației rutiere”, a mai adăugat Tiberiu Troia.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro