Reclamă
Reclamă

Potrivit noilor modificări aduse Codului Rutier, șoferii care dețin permis de conducere vor fi loviți cu amenzi exorbitante în cazul în care inspecția tehnică periodică (ITP) a autoturismului lor este expirată.

Această veste nu este una foarte bună pentru cei care neglijează întreținerea și verificarea tehnică a vehiculelor pe care le conduc. Polițiștii vor avea puterea de a aplica sancțiuni care pornesc de la 9.000 de lei în cazul în care depistează pe șoferii cu ITP-ul expirat.

Sancțiuni substanțiale pentru șoferii cu ITP-ul expirat

În baza noilor reglementări, posesorii permiselor de conducere care sunt prinși conducând cu ITP-ul expirat vor primi amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte-amendă. Plafonul pentru punctul de amendă va fi eliminat, ceea ce înseamnă că sancțiunile vor fi extrem de dure în cazul în care există multiple nereguli constatate.

Astfel, în anul 2024, șoferii care circulă cu ITP-ul expirat pot fi sancționați cu sume care pot ajunge până la 13.200 de lei, în funcție de gravitatea contravenției. Mai mult decât atât, posesorii permiselor de conducere vor suferi consecințele și pe plan practic, rămânând fără talonul și plăcuțele de înmatriculare ale autoturismului.

Reclamă
Codul rutier 2024 | Vești proaste pentru șoferi! Greșeala care îi va costa scump: Cresc amenzile de la 1 ianuarie
Sursa photo: România TV

Propuneri de modificare a Codului Rutier pentru siguranța rutieră

În încercarea de a îmbunătăți siguranța rutieră, Coaliția pentru Siguranța Rutieră a propus anumite modificări ale Codului Rutier. Aceste propuneri vizează direct cursanții care doresc să își obțină permisul de conducere. Una dintre propunerile semnificative este introducerea educației rutiere în școli ca materie opțională.

Coaliția pledează și pentru sancțiuni mult mai dure pentru abaterile de la Codul Rutier, luând în considerare faptul că 28% dintre accidentele grave din 2022 au fost cauzate de șoferi cu mai puțin de un an de experiență. Prin urmare, există o nevoie stringență de a ridica nivelul dificultății examenului auto, reintroducând probele de poligon și de conducere de noapte.

Noi măsuri pentru siguranța rutieră

În același sens, parlamentarii au propus scoaterea din uz a radarelor neinscripționate, considerând că această măsură va contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere pe străzile din România. Din cauza traficului aglomerat, în special în mediul urban, este necesară stabilirea unor noi reguli și consolidarea relațiilor civilizate între reprezentanții poliției rutiere și participanții la trafic. Parlamentarii susțin că actualul Cod Rutier are nevoie de ajustări și de măsuri care să asigure un mediu rutier mai sigur pentru toți participanții.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro