Reclamă
Reclamă

Anumiți conducători auto nu au voie să dețină permis de conducere! Potrivit Codului Rutier 2023, în această categorie sunt incluși chiar și șoferii care sforăie. Iată ce spune legea.  

Șoferii trebuie să fie conștienți că problemele de auz sau sforăitul pot duce la pierderea permisului de conducere. Există mai multe boli care pot restricționa dreptul de a conduce. Potrivit Codului Rutier 2023, șoferii care suferă de anumite boli nu au dreptul să conducă, asta dacă nu sunt declarați apți din punct de vedere medical.  

Șoferii care sforăie nu mai au voie să conducă

Probleme respiratorii, cum ar fi apneea moderată în somn, necesită aviz medical pentru a putea conduce. Sforăitul e un simptom al apneei obstructive. Alte simptome sunt: senzația de sufocare, mersul frecvent la toaletă noaptea, adormirea în timpul activităților, concentrare redusă, somnolență diurnă, tulburări de memorie și dureri de cap dimineața.  

Factorii de risc includ fumatul, consumul de alcool, medicamente sedative, bolile endocrine și sindromul ovarelor polichistice. Aproximativ 60% dintre persoanele cu apnee sunt supraponderale sau obeze.   

Reclamă

Circa 60% dintre persoanele cu apnee sunt supraponderale sau obeze, iar o circumferință a gâtului de peste 44 cm la bărbați și 37 cm la femei crește riscul de apnee în somn. Astfel, un șofer cu această afecțiune are un risc crescut de a adormi la volan. Mai jos este prezentată lista completă a bolilor care pot restricționa dreptul de a conduce:  

Lista completă a bolilor care îți pot restricționa dreptul de a conduce

Boli cardiovasculare: acestea pot cauza o deteriorare bruscă a stării generale a șoferului, reprezentând un pericol pentru sine și ceilalți participanți la trafic.  

Afecțiuni ale vederii: acuitatea vizuală este evaluată în cazul persoanelor care solicită un permis de conducere.  

Afecțiuni ale auzului: persoanele cu probleme auditive trebuie să obțină un aviz medical autorizat.  

Handicapul locomotor: Persoanele cu dizabilități fizice pot obține permisul de conducere, dar cu anumite restricții și cu avizul medicului, acordat după o evaluare medicală. Acest aviz trebuie să indice modificările necesare vehiculului și dacă șoferul trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic.  

Diabetul: Candidații sau șoferii diabetici care urmează tratament trebuie să demonstreze că sunt conștienți de riscurile hipoglicemiei și pot controla aceste episoade. Dacă nu au fost informați despre acest risc, permisul de conducere nu va fi acordat sau reînnoit.  

Probleme neurologice: Persoanele cu afecțiuni neurologice grave nu pot obține sau reînnoi permisul de conducere, cu excepția cazului în care există un aviz medical autorizat.  

Codul Rutier 2023 | Șoferii care sforăie nu mai au voie să dețină permis de conducere. Ce spune legea

Prevederile Codului Rutier: Persoanele epileptice nu au voie să conducă

Epilepsia: Persoanele cu epilepsie trebuie să demonstreze că pot conduce în siguranță. Este obligatoriu să fi trecut minim cinci ani în care aceste persoane să nu fi avut crize.   

Tulburări psihice: Persoanele cu următoarele probleme de sănătate mintală nu pot solicita eliberarea sau reînnoirea unui permis de conducere:  

  • tulburări mentale grave, congenitale sau dobândite;  
  • retard psihic sever;  
  • probleme comportamentale grave datorate vârstei sau tulburări ale capacității de judecată.  

Dependența de alcool: Persoanele dependente de alcool sau cei care nu pot renunța la consumul de alcool în timp ce conduc nu vor putea obține sau reînnoi permisul de conducere. Ei vor trebui să demonstreze o perioadă de abstinență și să prezinte un aviz medical aprobat, efectuând și examene medicale regulate.  

Dependența de droguri și medicamente  

Candidații sau șoferii care sunt dependenți de substanțe psihotrope și care le folosesc în exces nu vor putea obține sau reînnoi permisul de conducere.  

Boli renale  

Persoanele cu insuficiență renală severă pot obține sau reînnoi permisul de conducere doar cu un aviz medical autorizat, având obligația de a efectua controale medicale periodice.  

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro