Reclamă

Conducătorii auto din România se confruntă cu numeroase sancțiuni în conformitate cu prevederile Codului Rutier 2023. În mod obișnuit, mulți șoferi se gândesc la amenzi pentru depășirea limitei de viteză, dar puțini știu că pot fi sancționați și pentru că nu se grăbesc.

Codul Rutier 2023: Amenzi pentru șoferii care conduc încet

Potrivit informațiilor cuprinse în Codul Rutier, în prezent, șoferii care circulă cu viteză foarte mică pot fi sancționați cu două sau trei puncte de amendă. Un punct reprezintă o valoare de 150 de lei, deci amenda maximă pentru această situație este de 450 de lei.

Conform Codului Rutier 2023, orice șofer din România are responsabilitatea de a menține curate următoarele elemente: parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier (numai în anumite cazuri). Prin respectarea acestei obligații, conducătorul auto asigură vizibilitatea necesară în timpul deplasării. Cei care nu respectă această lege pot primi între șase și opt puncte de amendă, adică între 900 și 1200 de lei.

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, șoferii care conduc cu permisul auto expirat pe drumurile publice vor fi sancționați. Amenda variază între 900 și 1200 de lei și implică și puncte de penalizare.

Din punct de vedere legal, conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat constituie o contravenție și se sancționează cu amendă conform clasei a III-a de sancțiuni, așa cum este prevăzut în Codul Rutier 2023.

Codul Rutier 2023 | Puțini șoferi știu că pot fi amendați din această cauză! La ce trebuie să fiți atenți

În cazul în care amenda este achitată în termen de 15 zile lucrătoare, se acordă o reducere de 50% conform Legii 203/2018 Art. 20. De asemenea, punctele de penalizare vor fi șterse la șase luni după primirea acestora, în cazul în care plata a fost efectuată.

Modalități de plată a amenzilor de circulație în 2023

Indiferent de județul de proveniență sau de natura amenzii, ai la dispoziție 15 zile de la primirea procesului verbal pentru a beneficia de o reducere de 50%. Poți achita sancțiunea atât fizic, cât și online.

Dacă preferi să plătești fizic, amenzile pot fi achitate la Direcțiile de Taxe și Impozite, la punctele de lucru ale Poștei Române sau ale Trezoreriei statului. Este recomandat să ai bani cash la tine, deoarece nu toate locațiile permit plata cu cardul.

O altă variantă de plată este prin intermediul platformei online ghiseul.ro, care este folosită pentru diverse tipuri de plăți către stat.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro