Legea trebuie să fie lege pentru toată lumea! De aceea, șoferii care nu respectă prevederile Codului Rutier riscă să fie sancționați dur. 

Sunt multe prevederi pe care conducătorii auto trebuie să le respecte atunci când se urcă la volan. Mulți dintre ei ignoră regulile de circulație, motiv pentru care România se află într-un clasament sumbru al deceselor provocate în accidente rutiere grave. Codul Rutier trebuie respectat de toată lumea. 

Este important de precizat că nu doar regulile de circulație trebuie respectate cu sfințenie, ci și alte prevederi ce țin de autoturism în sine. De exemplu, există un obiect pe care niciun șofer nu are voie să îl aibă în autoturism. În caz contrar, oamenii legii pot aplica o amendă de până la 3.000 de lei. 

Codul Rutier 2023: Obiectul pe care nu ai voie să îl ai în mașină

Șoferii trebuie să știe că nu au voie sub nicio formă să aibă în mașină accesorii care pot reduce vizibilitatea în timpul circulației. Chiar dacă acest lucru este știut, șoferii continuă să aibă lipite pe parbriz tot felul de jucării de pluș, odorizante, cruciulițe sau suporturi mari auto pentru dispozitive. Acestea sunt extrem de periculoase, din cauză că redus vizibilitatea. 

Șoferii care nu respectă legea vor primi amenzi în valoare de 3.000 de lei. Oamenii legii vor decide dacă vizibilitatea este afectată de mărimea obiectului respectiv și tot ei sunt cei care vor da amenda pe care consideră că o merită conducătorul auto. 

Codul Rutier 2023: Nu ai voie să ai acest obiect în mașină. Amenda este de 3.000 de lei pe loc

Clasament sumbru pentru România

România se află într-un clasament sumbru. Țara noastră are cel mai mare număr de decese provocate în accidente rutiere grave. Motive sunt multe, majoritatea accidentelor fiind cauzate de șoferi iresponsabili. Conducătorii auto nu respectă regulile de circulație, cum ar fi viteza legală, indicatoarele sau marcajele auto. De asemenea, mulți conducători auto se urcă la volan băuți sau drogați, punându-și viața în pericol atât lor, cât și a celorlalți participanți la trafic. 

Infrastructura rutieră este o altă cauză care duce la provocarea accidentelor rutiere grave. Gropile uriașe în asfalt duc la pierderea controlului volanului, șoferul nemaiavând ce să facă. Potrivit unor statistici oficiale, șoferii tineri sunt cei care provoacă cele mai multe accidente rutiere grave. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.