Anunț important pentru toți șoferii din România! Iată în ce situații puteți rămâne fără talonul mașinii. 

Informații importante pentru toți conducătorii auto de la noi din țară. În Codul rutier 2023 scrie că atunci când cumpărați o mașină, dacă nu o treceți pe numele vostru în termenul legal, înmatricularea acesteia se suspendă. Același lucru este valabil și în cazul în care mașinii îi expiră ITP-ul.  

O informație importantă pentru șoferi este că atunci când vor să afle situația unei înmatriculări a unei mașini, o pot face online, fără a se deplasa la autorități. Precizăm că, potrivit Codului rutier, în momentul în care înmatricularea este suspendată, un șofer nu poate să circule cu acest vehicul pe drumurile publice. 

Codul rutier 2023: Când se suspendă înmatricularea auto

Unul dintre cazurile în care înmatricularea autoturismului poate fi suspendată este acel moment în care un șofer achiziționează  

În ceea ce privește primul caz înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până când șoferul care a cumpărat mașina înscrie mașina pe numele său. Termenul legal stabilit de Codul rutier este de 90 de zile de la data cumpărării vehiculului.  

În ceea ce privește suspendarea de drept a înmatriculării vehicului atunci când expiră ITP-ul, aceasta încetează la data în care vehiculul respectiv trece din nou de ITP.

Codul rutier 2023: Informații importante pentru toți șoferii! Rămâneți fără talonul mașinii dacă nu faceți acest lucru

Amenzile sunt colosale

În ambele cazuri, DRPCIV, autoritatea competentă, înregistrează suspendarea înmatricularea mașinii în Registrul național de evidență. Datele respective se șterg automat după cinci ani de la data încetării acesteia. 

Dacă o persoană dorește să afle mai multe detalii despre situația înmatriculării unui autovehicul poate face această verificare online. Cred că trebuie să facă este să acceseze o aplicație informatică gestionată de DRPCIV. 

Mare atenție! Legea trebuie respectată. Mai clar, conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată se sancționează cu o amendă cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.