Puțini sunt românii care știu că pot beneficia de mai multe zile libere, majoritatea plătite, în afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale. Aceste zile sunt prevăzute în Codul Muncii, în acte normative specifice sau reglementării și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii.
Așadar, conform Codului Muncii, angajații își pot lua zile libere neplătite pentru următoarele motive.
Zile libere de care pot beneficia angajații
Concediu de odihnă- Acesta este cel mai cunoscut motiv și toată lumea știe că acest concediu pornește de la un minimum de 20 de zile. Fiecare angajator mai poate acorda în plus zile de concediu. Pentru minori, persoanele cu dizabilități, nevăzători sau pentru cei care își desfășoară activitatea în condiții deosebite, angajatorul trebuie să acorde zile de concediu de odihnă suplimentare.
Evenimente în familie- În cazul în care au parte de evenimente familiale deosebite, salariații pot cere zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă. Aceste zile sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Aceste evenimente pot fi: căsătoria angajatului, căsătoria unui copil, nașterea unui copil, decesul rudelor de gradul unul sau doi.
Susținerea lucrării de diplomă- Angajații au dreptul la 30 de zile de concediu fără plată, acordat o singură dată în viață, pentru a se pregăti și a susține lucrarea de diplomă în învățământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului, conform Antena3.
Motive personale- Pentru rezolvarea unor situații personale, salariaţii pot beneficia de învoiri sau concedii fără plată. În aceste cazuri este necesară aprobarea prealabilă din partea angajatorului. Trebuie ținut cont că acest tip de concediu neplătit afectează stagiul de cotizare al angajatului și vechimea în muncă.
Zi libere pentru incapacitate de muncă
Incapacitate de muncă- În perioada de incapacitate de muncă, angajatul poate obține concediu medical pentru diverse afecțiuni sau stări de sănătate. Cel mai nou tip de astfel de concediu introdus de legislație este concediul medical pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice.
Paternitate. Creşterea copilului – La nașterea copilului, tatăl poate beneficia de concediu paternal (5 zile + 10 zile, dacă a urmat un curs de puericultură). Ulterior, oricare părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului.
În funcție de legile specifice, de situație și de context, oamenii își mai pot lua zile libere plătite și pentru alte motive, cum ar fi autorecenzare, votare, consultații pe perioada sarcinii, etc.