A fost publicată în Monitorul Oficial o nouă modificare la Codul Rutier. De acum înainte, aceste mașini nu mai pot circula pe șoselele din România. Mai mult decât atât, cei care le dețin nu vor mai avea dreptul să le înmatriculeze. 

Dispar aceste mașini de pe șoselele din România

Luna septembrie vine cu o nouă schimbare la Codul Rutier.  Este vorba despre HG 815, din 8 septembrie care vine să modifice și să completeze Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice.

Șoferii trebuie să fie mereu la curent cu orice modificare adusă legislației. În caz contrat, se pot alege cu amenzi usturătoare și chiar cu dreptul de a conduce suspendat.

Modificarea legislativă amintită anterior, care a fost și publicată recent în Monitorul Oficial, intră în vigoare din această lună. Aceste vehicule nu mai pot circula pe drumurile din România și nici nu vor mai putea fi înmatriculate.

Este vorba despre mașinile care au fost declarate drept furate în alte țări. Până acum, acestea puteau fi introduse în România, spre disperarea autorităților internaționale.

Acest lucru se datora vechii legi, care prevedea că mașina furată trebuia să fie declarată și în România, dar și în statul de proveniență. De asemenea, trebuia să fi fost date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române, lucru care nu se întâmpla aproape niciodată în cazul vehiculelor din străinătate.

Așa au scăpat ani la rândul anumiți șoferi, care au ajuns cu mașinile furate în România, unde au reușit și să le înmatriculeze legal.

Mars de protest organizat de SNPPC (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual), cu sprijinul Cartel ALFA şi Scmd CNSC, in Piata Victoriei din Bucuresti,2 februarie 2022. Inquam Photos / George Calin

Se schimbă și numerele de înmatriculare pentru anumite mașini

Mai mult decât atât, apar modificări și în ceea ce privește numerele de înmatriculare. Cele de la primării vor primi o plăcuță cu un indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților, pentru o mai bună identificare în trafic.

Vehiculele ce sunt vizate sunt tramvaiele, microbuzele, mopedele, mașinile agricole.