Reclamă
Reclamă

Meteorologii au emis, marți dimineață, o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă în mai mult de jumătate de țară în următoarele 24 de ore. De asemenea, este în vigoare și un Cod galben de caniculă pentru cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, precum și sud-vestul Dobrogei.

Astfel, începând de marți dimineața de la ora 10:00, până miercuri la ora 10:00, în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.

Județele din restul țării (cu excepția județelor Constanța și Tulcea) se vor afla sub avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică în același interval de timp. În Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Reclamă

Pe de altă parte, pentru data de 2 iulie, a fost emisă și o atenționare Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, precum și sud-vestul Dobrogei. În aceste regiuni, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro