Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări cod galben de ploi și vijelii pentru mai multe zone ale țării.

Aceste avertizări vin ca urmare a fenomenelor extreme care se vor manifesta în perioada menționată.

Intensificări ale vântului în mai multe regiuni

În intervalul cuprins între 27 octombrie, ora 23 și 28 octombrie, ora 10:00, se vor înregistra intensificări ale vântului în mai multe zone.

În special, în zona montană, dar și în nordul Crișanei, Maramureș și vestul Transilvaniei, vitezele vântului vor fi în general de 55…75 km/h. La altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80…100 km/h.

De asemenea, temporar, vântul va avea intensificări și în restul Transilvaniei și al Moldovei, cu viteze în general de 40…50 km/h.

Zonele afectate de codul galben

Conform informațiilor din text și hărți, zonele afectate de avertizările cod galben includ zona joasă a județului Neamț și localitățile din această zonă: Piatra-Neamț, Roman, Târgu Neamț, Săbăoani, Roznov, Borlești, Vânători-Neamț, Tămășeni, Piatra Șoimului, Răucești, Cordun, Horia, Doljești, Săvinești, Dumbrava Roșie, Gherăești, Zănești, Podoleni, Grumăzești, Bodești, Rediu, Trifești, Petricani, Ion Creangă, Girov, Sagna, Români, Crăcăoani, Icușești, Botești, Agapia, Bălțătești, Țibucani, Bârgăuani, Cândești, Mărgineni, Urecheni, Timișești, Brusturi, Bahna, Secuieni, Păstrăveni, Ștefan cel Mare, Costișa, Oniceni, Valea Ursului, Dulcești, Bozieni, Moldoveni, Ghindăoani, Războieni, Dragomirești, Stănița, Dochia, Tupilați, Făurei, Gâdinți, Ruginoasa, Negrești, Boghicea, Văleni, Pâncești, Dobreni, Drăgănești, Bira și Poienari. În aceste zone, se vor semnala local și temporar intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…60 km/h.

Avertizare de ceață în județul Gorj

Pe lângă avertizările de ploi și vijelii, ANM a emis și un cod galben de ceață pentru județul Gorj. În special în localitățile Târgu Jiu, Bălești, Drăguțești, Peștișani, Dănești, Stănești, Telești, Turcinești, Lelești și Arcani, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m.

Această avertizare este valabilă în intervalul 28 octombrie, ora 6:00 – 28 octombrie, ora 9:00.