Reclamă
Reclamă

Meteorologii au emis un cod galben de caniculă valabil astăzi, care vizează cea mai mare parte a țării. În același timp, un cod galben de furtuni a fost emis pentru partea de sud-vest a țării, intrând în vigoare astăzi de la ora 20 și fiind valabil până mâine dimineață. De asemenea, ANM a emis avertizări similare pentru ziua de mâine.

„În Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în Moldova se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud și în est. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală,” au declarat reprezentanții ANM.

„În Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp,” au adăugat aceștia.

Reclamă

Pentru mâine, meteorologii au emis avertizări de caniculă și instabilitate atmosferică în regiunile afectate. „În cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală,” au menționat specialiștii meteo.

„În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp,” au conclus aceștia.

Canicula și disconfortul termic ridicat vor persista de la 01.07.2024 ora 10:00 până la 02.07.2024 ora 09:00, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 37…38 de grade, iar cea minimă de 19…20 de grade. Cerul va fi în general senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

De asemenea, pentru intervalul 02.07.2024 ora 09:00 – 03.07.2024 ora 10:00, canicula și disconfortul termic ridicat vor continua, cu un grad de instabilitate atmosferică în creștere spre seară. Cerul va fi variabil până seara, când înnorările se vor accentua, iar intensificările vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijeliile, aversele torențiale, descărcările electrice și grindina vor fi prezente. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, minima de 18…20 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro