Reclamă

Coaliția de guvernare se va reuni joi pentru a discuta și stabili datele alegerilor prezidențiale și parlamentare. În ultimele săptămâni, PSD și PNL s-au acuzat reciproc în legătură cu modificarea calendarului electoral propus la începutul anului. Ședința survine la numai două zile după ce premierul Marcel Ciolacu a organizat consultări maraton la Palatul Victoria cu partidele din opoziție, într-un efort de a arăta că ține cont de toate variantele propuse.

Conform surselor din PSD și PNL, există deja câteva scenarii clare care vor fi luate în considerare joi. Prima variantă prevede organizarea alegerilor prezidențiale pe 24 noiembrie (turul I) și 8 decembrie (turul II), simultan cu cele parlamentare. Aceasta este opțiunea preferată de liberali, care speră să obțină un număr mare de locuri în Parlament datorită candidatului PNL, Nicolae Ciucă. Totuși, dacă Ciucă nu reușește să ajungă în turul al doilea, partidul său ar putea pierde din motivația electoratului de a vota.

Cea de-a doua variantă presupune desfășurarea alegerilor prezidențiale pe 24 noiembrie (turul I) împreună cu cele parlamentare, iar turul II al prezidențialelor ar avea loc pe 8 decembrie. Acest scenariu poate avantaja și partidele mai mici, care își pot mobiliza electoratul prin prezența candidatul lor în cursă.

Cu toate acestea, varianta de comasare a alegerilor se lovește de o problemă juridică legată de Constituția României. Conform legii fundamentale, „Parlamentul nou ales se întrunește, la convocarea Președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.” Astfel, alegerile parlamentare nu pot avea loc mai devreme de a doua duminică din decembrie, adică pe 8 decembrie.

A treia variantă, preferată mai ales de PSD, prevede organizarea separată a alegerilor parlamentare și prezidențiale. În acest scenariu, primul tur al alegerilor prezidențiale ar avea loc pe 10 noiembrie, al doilea tur pe 24 noiembrie, iar alegerile parlamentare pe 8 decembrie. Acest model poate oferi avantajul mobilizării tuturor partidelor, dar și riscul unei oboseli electorale care ar putea crește absenteismul la votul pentru parlament.

În primăvară, PSD și PNL au anunțat că intenționează să evite oboseala electorală prin organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie. Totuși, negocierile din coaliție au eșuat după 10 iunie, anulând calendarul electoral propus inițial.

Rămâne de văzut dacă reuniunea de joi va duce la un consens între partide și la stabilirea unui calendar clar pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro