Reclamă

După trei ani de guvernare a coaliției PSD-PNL, partidele nu au manifestat acea „stabilitate politică” promisă la formarea alianței. Cu toate acestea, Coaliția a supraviețuit tensiunilor interne evidente în timpul acestei perioade. Secretul acestei supraviețuiri, afirmă analiștii politici, constă în banii, funcțiile și resursele care au ținut cele două partide împreună.

Încă de la început, Coaliția a avut un start tumultuos cu Florin Cîțu, liderul PNL de atunci, absent la negocierile pentru formarea noului guvern, nemulțumit de împărțirea portofoliilor. Cîțu nu a ezitat să-și critice partenerii de guvernare, conflictele financiare exacerband tensiunile de la început.

Rareș Bogdan, un alt lider PNL, își exprima scepticismul privind stabilitatea Coaliției, ceea ce a generat o reacție critică din partea lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, care a insistat că partidul său este principalul contributor la soluționarea problemelor reale ale românilor.

Odată ce Nicolae Ciucă l-a înlocuit pe Cîțu din funcția de lider al PNL, parteneriatul între Ciucă și Ciolacu a continuat, dar nu fără disensiuni. În primăvara anului 2023, negocierile pentru rocada guvernamentală au fost umbrite de o dispută între PNL și UDMR, ce a dus la plecarea UDMR din guvern.

Toamna anului 2023 a adus alte provocări, cu măsuri fiscale nepopulare propuse pentru a reduce deficitul bugetar, care au pus PNL în conflict intern față de PSD. În iulie 2023, scandalul „Azilele Groazei” a provocat demisii forțate în guvern, PSD și PNL căutând țapi ispășitori pentru debacle.

Mizele politice au explodat în preambulul alegerilor prezidențiale, ambele partide neajungând la un consens privind calendarul electoral propice. Tentativa de a-l menține pe Klaus Iohannis în centrul atenției printr-un post de senator a eșuat, strategie care a agravat relațiile dintre cele două partide.

Un alt punct de controversă a fost propunerea PNL de a institui o legislație pentru un post de senator pentru Iohannis, proiect la care PSD a refuzat să colaboreze, exacerbând tensiunile din Coaliție.

În fine, conflictul a culminat cu argumentele privind intențiile electorale pentru anul 2024, suspiciuni de manipulare a votului în avantajul AUR, acțiuni pe care PNL le-a asociat cu PSD.

Concluzia acestor evenimente sugerează că ceea ce a menținut uniunea dintre PSD și PNL a fost mai mult decât o dorință comună de a guverna, ci accesul la resurse și puterea politică considerabilă de împărțit.

Consultantul politic Adrian Zăbavă remarcă, „Banii, funcțiile, per total, resursele, au fost motivul principal pentru continuitatea acestei alianțe”, subliniind inexistența unei alternative politice viabile pentru liberali și avantajele obținute de acestea din accesul la resursele politice și economice.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro